Välkommen       Kristdala       Näringsliv       Leva & Bo       Fritid & Kultur       Turism       Evenemang       Nyheter       Samhällsföreningen
 ETT OSKARSHAMN
 Ett Oskarshamn
- Ett Oskarshamn
- Senaste nytt

 Möten
- Möteskalender

 Arbetsgrupper
- Arbetsgrupper
- Barnomsorg/Skola
- BostÀder
- Föreningsliv
- HÄllbart samhÀlle
- Infrastruktur/Fiber
- Marknadsföring/Turism
- NÀringsliv/Entreprenörskap
- SamhÀllsservice

 Dokument
- Mötesanteckningar
- Övriga dokument

 Information
- Projekt, mÄl & vision


Senaste nytt


Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 21-22

2014-06-02 - Ett Oskarshamn - Kristdalabygden har nu avslutats och den sista veckorapporten blir en sammanfattning av frÄn projektet och de senaste tvÄ veckorna.

Först och frÀmst sÄ vill jag tacka alla som deltog pÄ avslutningsfesten i Sjövik onsdagen den 21 maj! Verkligen roligt att sÄ mÄnga kunde komma till Ishults bygdegÄrd. Det blev en riktigt trevlig avslutning pÄ projektet med god smörgÄstÄrta samt kaffe och kaka blandat med musik av Alisé Henriksson och korta uppdateringar frÄn arbetsgrupperna.

Camilla Ljungdahl frÄn Studieförbundet Vuxenskolan var imponerad av vÄrt engagemang hÀr i Kristdala och det faktum att vi lagt ner över 2100 arbetstimmar vilket motsvarar 54 normala arbetsveckor (och dÄ har troligen inte all ideell tid redovisats). Som projektÀgare föreslÄr Camilla att SamhÀllsföreningen ska fortsÀtta arbetet med att genomföra utvecklingsplanen och vara motparten till kommunen. Camilla pÄpekade Àven att det Àr bra om vi fortsÀtter att arbeta tillsammans i arbetsgrupper eller studiecirklar samt söka bidrag frÄn sÄvÀl föreningslyftet som Astrid Lindgrens Hembygd för att finansiera olika aktiviteter.

Vad vÀntar nu?
Annicka fortsÀtter att arbeta lite till med att skriva slutrapporter och sammanstÀlla den lokala utvecklingsplanen för 2014-2020 som sedan ska överlÀmnas till kommunen. SamhÀllsföreningen ska pÄ kommande styrelsemöte diskutera hur man ska arbeta vidare med utvecklingsplanen.

Status frÄn de olika arbetsgrupperna:

Barnomsorg/Skola
Ett 15-tal personer Àr anmÀlda till trygghetsvandring och det Àr nu klart att brandman Gunnar Sköld kommer att hÄlla i den under hösten 2014. De som anmÀlt sig kommer att fÄ information om nÀr det Àr dags.

BostÀder
Mark har jobbat pÄ med ödehusprojektet och i dagslÀget sÄ Àr det sex husÀgare som Àr intresserade av att sÀlja, varav ett redan ligger ute till försÀljning, och sex Àr intresserade av att hyra ut. HusÀgarna fÄr information frÄn mÀklare om hur de ska gÄ vidare och Mark jobbar vidare med projektet nÀsta Är.

Föreningsliv
Ett föreningsrÄd Àr skapat och kommer fortsÀttningsvis att ha ett möte pÄ vÄren och ett pÄ hösten. Tanken Àr att samverka kring stora aktiviteter som tipspromenaderna, fritidsledartjÀnst mm. En ny ansökan om en fritidsledartjÀnst pÄ 100% med start i Kristdala 2015 Àr pÄ gÄng.

HÄllbart samhÀlle
Under KristihimmelsfĂ€rdshelgen sĂ„ var elva personer i arbetsgruppen för hĂ„llbart samhĂ€lle pĂ„ studieresa pĂ„ Österlen vilket var mycket uppskattat. Gruppen besökte bland annat Mandelmanns trĂ€dgĂ„rd i Djupadal, Ecotopia i Tomelilla och Ale stenar.

Infrastruktur/Fiber
Kristdalabygdens fiberförening arbetar vidare med att fÄ fiber till Kristdala tÀtort och de kringliggande byarna. Föreningen har haft möten med kommunen som nu tagit fram en strategi för fiber i kommunen. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/fiber

MobilsamÄkning arbetas det vidare med och pilotgruppen har i dagslÀget 35 anmÀlda. Ett Äsiktsmöte Àr inbokat den 10 juni kl. 18:30 i NTO-lokalen och dÄ ska hÄllplatser och körstrÀckor bestÀmmas. DÀrefter ska systemet byggas upp efter vÄra önskemÄl och efter nÄgon vecka Àr det klart att tas i drift. Under sommaren startar mobilsamÄkningen och under hösten kommer ett lanseringsevent att hÄllas. Kontakta Mark om du har frÄgor om mobilsamÄkning eller lÀs pÄ www.kristdala.se/samakning

Marknadsföring/Turism
Turistbroschyren Àr klar och har delats ut till samtliga i Kristdala samhÀlle. Den har Àven börjat spridas vidare och finns nu bland annat hos turist- och serviceaktörer i Kristdala, turistbyrÄn i Oskarshamn, pÄ GotlandsfÀrjan och pÄ servicepunkten pÄ biblioteket. Den ska sjÀlvklart spridas vidare till flera stÀllen. Har du vÀgarna förbi turistbyrÄerna i Högsby, MönsterÄs, Kalmar, VÀstervik och andra orter i lÀnet sÄ vore vi tacksamma om du/ni kunde ta med nÄgra broschyrer, kontakta Annicka.

Vykorten Àr ocksÄ klara och Àven de börjar att spridas ut i Kristdalabygden. Nya vÀlkomstskyltar Àr pÄ gÄng och mÄlet Àr att de ska sÀttas upp innan turistsÀsongen drar igÄng pÄ allvar. Torgprojektet arbetas det vidare med Àven om det gÄr lite sakta med sjÀlva byggandet just nu. Arbetsgruppen kommer att arbeta vidare under hösten och siktar in sig pÄ att delta pÄ Oskarshamns Framtidsdagar den 26-27 september samt arbeta vidare med turistaktörerna och förbÀttre samarbetet med Attraktiva Oskarshamn AB.

NÀringsliv/Entreprenörskap
BrĂ„bygden Ekonomisk Förening arbetar vidare med att utveckla nĂ€ringslivet i Kristdalabygden. BEF fortsĂ€tter att utveckla satsningen pĂ„ lokalproducerade produkter som blivit allt mer populĂ€ra. Är du intresserad av att starta eget sĂ„ kontakta gĂ€rna BEF för rĂ„d och stöd.

SamhÀllsservice
Motionsslingan Àr klar för i Är. Underlaget har förbÀttrats pÄ sÄvÀl slingan som pÄ parkeringen och nya fina skyltar har satts upp sÄ att det ska bli lÀttare att hitta. Servicepunkten utvecklas sakta men sÀkert med flera funktioner. NÄgra av de som tillkommit under vÄren Àr gratis WiFi under bibliotekets öppettider, kaffe och kaka för 5 kr samt en hörna dÀr du kan hÀmta turistmaterial sÄsom broschyrer, kartor, fÀrjetabeller samt reklam för lokala evenemang. PÄ sikt hoppas vi att fÄ dit en informationskiosk frÄn turistbyrÄn i Oskarshamn men det blir tyvÀrr inte till denna turistsÀsong.

Filmgruppen
Under vÄren har filmgruppen haft Ànnu en workshop för att lÀra sig att göra film och nu Àr tvÄ filmer pÄ gÄng: "Mitt ljuva 60-tal", en uppföljare till förra sommarens film samt Emma Erlandssons film om Kristdalabygden. Emma Àr redan igÄng med sin film och ska filma under ett Är. Hon har redan fÄtt 1000 kr i bidrag frÄn Reaktor Sydost samt ett stativ till sin kamera. Resten av filmgruppen kommer att börja arbetet efter skolavslutningen och förhoppningsvis sÄ har vi minst en film att visa upp pÄ Kristdaladagen.

Ha en riktigt bra sommar och ladda batterierna ordentligt sÄ att ni orkar med att fortsÀtta arbetet med utvecklingsplanen i höst!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 20

2014-05-20 - HÀr kommer en nÄgot sen veckorapport frÄn förra veckan. I helgen var det Turista hemma och trots det dÄliga vÀdret sÄ var det en hel del folk ute och turistade i Kristdalabygden. Nu Àr det knappt tvÄ veckor kvar att projektet men vad ska hÀnda sen? PÄ avslutningsfesten i Sjövik den 21 maj hoppas vi pÄ att kunna redovisa det.

Aktuellt inom projektet:

Landsbygdsriksdagen
Under helgen var nio personer frÄn Oskarshamns kommun pÄ Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Kristdala representerades av Mark Geuze, Monika Andersson, Tommy Skoog, Sven Joelsson och Urban VingsÀter. Du kan lÀsa mer hÀr: http://lbrd.helasverige.se/

Turista hemma 18 maj
I söndags var det Turista hemma och trots det trÄkiga vÀdret sÄ var det allt lite folk i Kristdalabygden. Stig i TrÀthult rapporterar att ett 60-tal besökare kom till honom, GÀstis hade 50 gÀster som Ät den mycket goda lunchbuffén, Fridhems skolmuseum hade ett 70-tal besökare och Servicepunkten ett 50-tal besökare. Med bussturen frÄn Oskarshamn Äkte 26 personer och de blev guidade av Lars Wingerup. De var mycket nöjda med dagen sÄ nÀsta Är kanske bussen blir fullsatt!! Har du foton frÄn dagen eller Àr bra pÄ att skriva slogans sÄ kan du vinna fina priser. LÀs allt om tÀvlingarna pÄ www.oskarshamn.com/turistahemma

Servicepunkten
Servicepunkten höll öppet i söndags och trots utdelning av turistbroschyren i samhÀllet under helgen sÄ var det mÄnga som ville ha bÄde ett och tvÄ exemplar. FörsÀljningen av vykorten startade och vi sÄlde en hel del. Det var tyvÀrr bara 17 personer som gick tipspromenaden men nÀsta Är kanske vi kan avsluta föreningarnas tipsrunda i samband med Turista hemma. Vinnaren i tipsrundan blev Inga-May Thörn som fÄr kaffe och en blomma.

Vykorten
Kristdalabygdens vykort har kommit! SamhÀllsföreningen har tagit beslut om att sÀlja vykorten för 6 kr st och sÄ sÀljs de till slutkund för 10 kr. De som hittills uttryckt önskemÄl om att sÀlja vykorten Àr biblioteket, Coop Konsum, macken, BrÄbogÄrden, Fridhems skolmuseum, GÀstis HembygdsgÄrden samt Nytt & Begagnat Café. Ni kommer att fÄ ett bestÀllningsformulÀr för att bestÀlla vykort och turistbroschyren. Detta mejlas ut separat. Kontakta undertecknad vid frÄgor!

Avslutningsfest
Onsdagen den 21 maj kommer det att hÄllas en avslutningsfest till Sjövik. Ett 40-tal personer har anmÀlt sig och det blir sÄvÀl folk som varit aktiva i projektet som representanter frÄn kommunen samt företag vi samarbetat med. Jag hoppas att det kommer bli en riktigt trevlig avslutning, det Àr vi alla vÀrda efter allt arbete som vi lagt ner i projektet!

Studieresa till Österlen
Den sista helgen i maj kommer elva personer i arbetsgruppen för hĂ„llbart samhĂ€lle att Ă„ka till Österlen. Ett Oskarshamn - Kristdalabygden och ett annat projekt i Astrid Lindgrens Hembygd stöttar med kostnader.

Oskarshamns Framtidsdagar
Projektet har fÄtt en inbjudan frÄn Sofie Gunnarsson pÄ Attraktiva Oskarshamn AB om att delta i Framtidsdagarna den 26-27 september. Vi fick en inbjudan redan förra Äret men dÄ var vi mitt uppe i arbetet med utvecklingsplanen sÄ det Àr ju bÀttre att vi i sÄ fall Àr med i Är. Vi Àr inbjudna att delta med en utstÀllning och mÀssa inne pÄ Flanaden och i tÀlt utanför under lördagen. DÄ blir det Àven rundvandring i centrum med handelsutvecklare och representanter för pÄgÄende projekt. Spontant sÄ tycker jag absolut att vi ska vara men det förutsÀtter att vi fÄr ihop en grupp som kan arbeta med utstÀllningen.

Tips 1!
Vet att jag skrev detta förra veckan men jag hoppas att ni har sett Stiko Per Larssons videoblogg frÄn hans Vandringsturné genom Kristdala: https://stiko.solidtango.com/video/7-maj

Tips 2!
SÄgkvarns GÄrd har börjat erbjuda turridning pÄ gÄrden. Du kan lÀsa mer pÄ Fredriks facebook-sida. Ett informationsblad kommer snart Àven att finnas pÄ biblioteket!

Ha nu en riktigt bra vecka!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 19

2014-05-11 - Under den senaste veckan har föreningsordförandena haft en trÀffas i föreningsrÄdet. Mötet Àgde rum pÄ bibblan i torsdags och mötesanteckningarna kan lÀsas pÄ www.kristdala.se/ettoskarshamn

Aktuellt inom projektet:

Tipspromenaderna
Idag hölls vÄrens sista tipsrunda och dragning av vÄrens stora pris Àr gjort. Anette Sköld-Karlsson i LÀmmedal kammade hem storvinsten - en rÀkkryssning för tvÄ. Bland barnen sÄ var det Linda Johansson i SpÄnghult som kammade hem storvinsten - 1 kg godis som skÀnkts av Coop Konsum. Totalt har 539 personer gÄtt rundan (NorrgrÀnna ej inrÀknade) vilket Àr ett snitt pÄ ca 60 personer per gÄng. Till hösten sÄ Àr alla datum bokade och det blir tio tillfÀllen med start 14 september och avslutning den 23 november med undantag för allahelgonshelgen.

Vykorten
Kristdalabygdens fem nya vykort Àr nu pÄ vÀg frÄn tryckeriet. DÄ vi fick rabatt sÄ har vi tryckt upp 500 ex av varje foto. Vi har Àven köpt in 10 st vykortsstÀll i akrylplast som ska placeras ut hos de som vill sÀlja vykorten. SamhÀllsföreningen ska ta beslut om pris samt fördelning av vinst pÄ styrelsemöte mÄndagen den 12 maj.

Turista hemma 18 maj
Nu Àr det bara en vecka kvar till Turista hemma och med tanke pÄ det trÄkiga vÀdret den senaste veckan sÄ fÄr vi hÄlla tummarna för hÀrligt vÀder med skinande sol. Hela programmet hittar du pÄ www.oskarshamn.com/turistahemma

Servicepunkten
PÄ Turista hemma-dagen den 18 maj ska Servicepunkten hÄlla öppet och för premiÀr av turistbroschyren, försÀljning av vykorten, tipspromenad genom samhÀllet med bÄde barn och vuxenfrÄgor samt en liten utstÀllning om föreningarna i Kristdalabygden. Det Àr bara 6 föreningar som skickat in sin presentation och jag behöver fÄ in nÄgra fler snarast. Den enda jag vet Àr pÄ gÄng Àr IOGT-NTO men det Àr mÄnga kvar, se bifogad lista.

Avslutning i projektet
Projektet avslutas den sista maj och innan dess sÄ ska vi i styrgruppen tÀnkt ha en gemensam avslutning för alla, ca 80-90 personer, som deltagit i projektet under de senaste tvÄ Ären. Avslutningsfesten kommer att gÄ av stapeln onsdagen den 21 maj i Sjövik. Inbjudan skickas ut separat i början av veckan!

Landsbygdsriksdagen
Nu pÄ torsdag den 15 maj Äker nio personer frÄn Oskarshamns kommun till Landsbygdsriksdagen i Sandviken. FrÄn Kristdala Äker Mark Geuze, Monika Andersson, Tommy Skoog, Sven Joelsson och Urban VingsÀter. Det finns en betald plats över sÄ om nÄgon mer Àr intresserad av att Äka, kontakta Tommy Skoog omgÄende 073-077 10 01.

Tips!
Enligt rapporter frÄn GÀstis sÄ var 17 personer pÄ plats för att se Vandringsturnén med Stiko Per Larsson och det var runt 45 personer inkl. undertecknad sÄg konserten streamad pÄ nÀtet. PÄ www.vandringsturnen.se kan följa hans 90 mil lÄnga vandringsturné och se ett ca 15 minuter lÄngt klipp i videobloggen frÄn Kristdala: https://stiko.solidtango.com/video/7-maj

Ha en riktigt trevlig vecka!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 18

2014-05-04 - Hoppas att ni alla haft en trevlig valborg och att ni fÄtt lite ledighet under veckan.

Under den senaste veckan har vi inte haft nÄgra inbokade möten men den kommande veckan Àr det Äterigen dags för föreningsordförandena att trÀffas i föreningsrÄdet. Mötet Àger rum pÄ bibblan torsdag den 8 maj kl. 18:30. Kallelse har skickats separat.

Aktuellt inom projektet:

Motionsslingan
Magnussons Skog & Service AB Àr fÀrdig med arbetet pÄ slingan. Det finns fortfarande nÄgra stÀllen dÀr underlaget behöver förbÀttras men för i Är Àr pengarna slut sÄ det fÄr blir nÀsta Är. Nu Àr iaf slingan i sÄ pass bra skick att den gÄr att motionera pÄ. Bra jobbat av alla inblandade!

Torgprojektet
Under den gÄngna veckan har golvet pÄ gazebon byggts klart. NÀsta steg Àr att resa pelare och bygga taket. För att hjÀlpa till med detta har projektet anlitat Kristdala Bygg & MÄleri AB. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

Turistbroschyren
Förra helgen genomgick Kristdalabygdens turistbroschyr flera korrekturvÀndor och i tisdags skickades den till tryckeriet. PremiÀr för turistbroschyren blir det pÄ Turista hemma-dagen den 18 maj men det Àr vÀl ingen som missat! Ska bli sÄ spÀnnande! Kan tillÀgga att vÄr bibliotekarie Jenny har varit snÀll och ordnat med ett stÀll för turistbroschyrer som vi hoppas kunna fylla med information till turister under den kommande mÄnaden.

Vykorten
Kristdalabygdens fem nya vykort Àr ocksÄ strax pÄ vÀg till tryckeriet. Vi kommer att trycka upp 250 ex av varje foto och har köpt in 10 st vykortsstÀll i akrylplast som kommer att fÄ 25 kort av varje sort och placeras ut hos de som vill sÀlja vykorten. SamhÀllsföreningen ska pÄ nÀsta möte ta beslut om pris samt fördelning av vinst.

Turista hemma
Det finns nu en egen A4-affisch för de besöksmÄl som deltar i Turista hemma frÄn Kristdalabygden. Den bifogas i detta mejl sÄ skriv gÀrna ut och hÀng upp den för att sprida evenemanget till flera. Hela programmet finns pÄ www.oskarshamn.com/turistahemma

Servicepunkten
PÄ Turista hemma-dagen den 18 maj ska Servicepunkten hÄlla öppet och för premiÀr av turistbroschyren, försÀljning av vykorteen, tipspromenad genom samhÀllet samt en utstÀllning om föreningarna i Kristdalabygden. Det Àr mÄnga föreningar som Ànnu inte skickat in sin presentation, vÀnligen gör detta snarast. Bifogar grundmallen som ni ska utgÄ ifrÄn.

Avslutning i projektet
Projektet avslutas den sista maj och innan dess sÄ ska vi i styrgruppen tÀnkt ha en gemensam avslutning för alla, ca 80-90 personer, som deltagit i projektet under de senaste tvÄ Ären. Datumet Àr satt till onsdagen den 21 maj. Inbjudan kommer att skickas ut separat men boka in datumet i kalendern redan nu!

PĂ„minnelse!
Har ni tidrapporter att lÀmna in i projektet sÄ vill jag ha dem snarast.

Tips!
VandringsturnĂ©n med Stiko Per Larsson har nu startat pĂ„ Ölands södra udde och pĂ„ onsdag passerar han Kristdala. Han gör en spelning pĂ„ GĂ€stis för att samla in pengar till SOS Barnbyars arbete i Ukraina mot att han fĂ„r mat och husrum. Du kan följa hans 90 mil lĂ„nga vandringsturnĂ© pĂ„ www.vandringsturnen.se och www.facebook.com/stikoper. Alla Ă€r varmt vĂ€lkomna att komma och lyssna pĂ„ hans musik pĂ„ GĂ€stis onsdag 7 maj kl. 18:30!

Ha en riktigt trevlig vecka!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 17

2014-04-27 - HÀr kommer veckans uppdatering frÄn Ett Oskarshamn - Kristdalabygden! Först och frÀmst sÄ hoppas att ni alla har njutit av pÄsken och det underbara vÄrvÀdret!!

Under den senaste veckan har vi inte haft nÄgra inbokade möten utan en workshop om film för ungdomar som lockade 11 deltagare. Peter och Pontus frÄn Zetax Media AB i Kalmar var pÄ besök och höll i workshopen som var mycket uppskattad av ungdomarna. De fick lÀra sig mycket om olika kameravinklar och prova pÄ att göra egna kortfilmer. OT var pÄ besök och det blev en helsida + halva framsidan i onsdagens tidning. Mycket uppskattat!!

Aktuellt inom projektet:

Torgprojektet
Lördagen den 26 april hölls en arbetsdag för att sÀtta ihop de nya fikaborden. Fyra stÄr nu uppstÀllda i Hembygdsparken och fem pÄ torget. Den kommande veckan Äterupptas arbetet med att lÀgga golvet pÄ gazebon. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

Turistbroschyren
Arbetet med turistbroschyren börjar lida mot sitt slut. Under helgen har den genomgÄtt korrektur och nu pÄ tisdag skickas den för tryck. Stort tack till alla som bidragit med material och inspiration till arbetet. Ni Àr guld vÀrda! PremiÀr för den nya turistbroschyren blir det pÄ Turista hemma-dagen den 18 maj!

Turista hemma
PR-kampanjen för Turista hemma den 18 maj pÄgÄr för fullt. PÄ www.kristdala.se kan ni se vilka besöksmÄl som deltar i Kristdalabygden och hela programmet hittar ni pÄ www.oskarshamn.com/turistahemma.

Servicepunkten
Vi kommer att ha öppet pÄ servicepunkten pÄ Turista hemma-dagen den 18 maj och ska dÀr ha en utstÀllning om föreningar i Kristdalabygden. Hittills har undertecknad fÄtt informationsblad frÄn BEF, Hembygdsföreningen, PRO, StyrketrÀningsklubben och SamhÀllsföreningen vilket motsvarar 25% av alla föreningar. VÀnligen mejla in material snarast!

Landsbygdsriksdagen
Den 15-18 maj Àr det Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Fem personer frÄn olika föreningar i Kristdalabygden Äker tillsammans med HSSL Oskarshamn, kommunens politiker och tjÀnstemÀn för att fÄ mer kunskaper och inspiration kring landsbygdens möjligheter.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 16

2014-04-20 - HÀr kommer veckans uppdatering frÄn Ett Oskarshamn - Kristdalabygden! Under den senaste veckan har vi haft ett möte med turistaktörer dit Attraktiva Oskarshamn AB var inbjudna. Sofie Gunnarsson och Marika Bergsten frÄn AOAB kom till NTO för att presentera bolaget verksamhet.

Anteckningar frÄn mötet finns att lÀsa pÄ www.kristdala.se/ettoskarshamn

Aktuellt inom projektet:

Torgprojektet
Lördagen den 12 april togs det första spadtaget och i början av veckan byggdes regelverket upp. Fikaborden levererades och en arbetsdag för att sÀtta ihop dem planeras till lördag den 26 april kl. 10 i Hembygdsparken. VÀlkommen att hjÀlpa till! Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

VykortstÀvlingen
Vinnarna presenterades i NTO-lokalen mĂ„ndagen den 14 april. Förutom Ă€ran sĂ„ fick vinnarna en blomma samt sitt foto inramat. Ingemar Karlsson vann med tre av sina bilder, Marie Neas med en och Nils ThorĂ©n med en. De fem vinnande bilderna kan ses pĂ„ www.kristdala.se/foto och pĂ„ Facebook-sidan ”Kristdala.se”.

Turista hemma
PR-kampanjen för Turista hemma den 18 maj Àr igÄng och det gÄr nu att köpa biljetter till den vÀstra bussturen som gÄr genom Kristdalabygden för 250 kr. PÄ www.kristdala.se kan ni se vilka besöksmÄl som deltar i Kristdalabygden och hela programmet hittar ni pÄ www.oskarshamn.com/turistahemma

Sommarens filmprojekt
En workshop hÄlls tisdagen den 22 april kl. 10-16 dÀr ungdomar fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig mer om film. Projektet stÄr för lunch och fika. Hittills Àr 13 ungdomar anmÀlda och det gÄr bra att anmÀla sig till den 21 april.

Landsbygdsriksdagen
Den 15-18 maj Àr det Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Fem personer frÄn olika föreningar i Kristdalabygden Äker tillsammans med HSSL Oskarshamn, kommunens politiker och tjÀnstemÀn för att fÄ mer kunskaper och inspiration kring landsbygdens möjligheter.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 15

2014-04-13 - HÀr kommer veckans uppdatering frÄn Ett Oskarshamn - Kristdalabygden! Under den senaste veckan har vi haft ett inspirationsmöte om mobilsamÄkning dÀr ett tiotal besökare lyssnade pÄ Peepjin Klaassen. Arbetet med att utöka pilotgruppen fortsÀtter under kommande vecka. Just nu Àr 32 personer anmÀlda. Efter pÄskhelgen kommer en enkÀt att genomföras innan beslut tas om vi ska gÄ vidare med projektet.

Anteckningar frÄn mötet finns att lÀsa pÄ www.kristdala.se/ettoskarshamn

Aktuellt inom projektet:

Torgprojektet
Lördagen den 12 april togs det första spadtaget med grÀvningen för gazebon pÄ torget. Magnussons Skog & Service AB har anlitats för grÀvning och för att sÀtta ut plintar. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

Attraktiva Oskarshamn
MÄndagen den 14 april kommer Sofie Gunnarsson och Marika Bergsten frÄn Attraktiva Oskarshamn AB pÄ besök för att informera om deras verksamhet. Marknadsföringsgruppen kommer att presentera lite om den kommande turistbroschyren och sÄ avslöjas vinnarna i vykortstÀvlingen.

Motionsslingan
Magnussons Skog & Service AB fortsÀtter arbetet med att förbÀttra underlaget pÄ slingan.

Turista hemma
Den 10 april var hÀlften av turistaktörerna i Kristdalabygden pÄ en inspirationstrÀff pÄ Attraktiva Oskarshamn. Nu laddar vi upp för en pr-kampanj inför Turista hemma som gÄr av stapeln den 18 maj, se www.kristdala.se eller www.oskarshamn.com/turistahemma

Sommarens filmprojekt
En workshop kommer att hÄllas tisdagen den 22 april kl. 10-16 dÀr man fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig mer om film. Projektet stÄr för lunch och fika. AnmÀlan görs till Annicka senast 18 april.

Landsbygdsriksdagen
Den 15-18 maj Àr det Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Fem personer frÄn olika föreningar i Kristdalabygden Äker tillsammans med HSSL Oskarshamn, kommunens politiker och tjÀnstemÀn för att fÄ mer kunskaper och inspiration kring landsbygdens möjligheter. Landsbygdsriksdagen arrangeras av riksorganisationen Hela Sverige ska Leva!.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 14

2014-04-06 - HÀr kommer veckans uppdatering frÄn Ett Oskarshamn - Kristdalabygden! Under den senaste veckan har arbetsgrupperna trÀffats för att göra en avstÀmning i grupperna och vilka punkter vi arbetar med. Anteckningar finns att lÀsa pÄ www.kristdala.se/ettoskarshamn

Aktuellt den kommande veckan:

Kristdalabygdens Fiberförening
Föreningen har föreningsstÀmma i NTO-lokalen mÄndagen den 7 april kl. 19:00. Alla medlemmar och de som Àr intresserade av fiber Àr varmt vÀlkomna pÄ mötet.

MobilsamÄkning
Onsdagen den 9 april hÄlls ett informationsmöte om mobilsamÄkning i NTO-lokalen kl. 18:30. I dagslÀget Àr det 24 personer anmÀlda till pilotprojektet och ett 30-tal krÀvs för att vi ska kunna starta upp projeketet. Bjud gÀrna in vÀnner, bekanta och grannar till informationsmötet!

Motionsslingan
Magnussons Skog & Service AB kommer att lÀgga ut stenmjöl pÄ slingan under den kommande veckan för att förbÀttra underlaget pÄ de stÀllen dÀr det behövs.

Torgprojektet
Projektgruppen jobbar pÄ för fullt och Magnussons Skog & Service AB kommer att pÄbörja grÀvning pÄ torget under den kommande veckan. Nio fikabord har bestÀllts och berÀknad leverans redan imorgon mÄndag 7 april. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

Attraktiva Oskarshamn
MÄndagen den 14 april kommer Sofie Gunnarsson och Marika Bergsten frÄn Attraktiva Oskarshamn AB pÄ besök för att informera om deras verksamhet. Marknadsföringsgruppen kommer dÄ att presentera lite om den kommande turistbroschyren och sÄ avslöjas vinnarna i vykortstÀvlingen dÀr 157 personer röstat fram de fem vinnande bidragen som ska bli vykort till sommaren.

Turista hemma
Den 10 april blir det en inspirationstrÀff pÄ Attraktiva Oskarshamn för alla aktörer som deltar i evenemanget. Inbjudan har skickats ut till berörda och anmÀlan ska göras till gitte@oskarshamn.com senast den 8 april.

Sommarens filmprojekt
En workshop kommer att hÄllas den 22 april kl. 10-16 dÀr man fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig mer om film. Projektet stÄr för lunch och fika. AnmÀlan görs till Annicka senast 18 april.

HÄllbart samhÀlle
Arbetsgruppen för hĂ„llbart samhĂ€lle planerar en studieresa till Österlen i maj med elva personer. Ett Oskarshamn och ett annat projekt i Astrid Lindgrens Hembygd stöttar med kostnader.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 13

2014-03-30 - VÄren har Àntligen anlÀnt till Kristdalabygden och i helgen har det varit riktigt hÀrligt vÀder med skinande sol, blÄ himmel och över 15 grader i skuggan. Under den senaste veckan har arbetsgrupperna jobbat pÄ med diverse punkter och nedan kommer en liten sammanfattning av vad som gjorts. Nu pÄ onsdag den 2 april trÀffas vi i NTO-lokalen för att göra en avstÀmning i alla grupper. Alla i arbetsgrupperna och de som Àr intresserade Àr vÀlkomna!

Dialogsamtal om fiber
I mÄndags deltog fyra lokala politiker och Lillemor Jonsén frÄn lÀnsstyrelsen i ett dialogsamtal om fiber. Ett 80-tal personer besökte mötet i NTO-lokalen som arrangerades av Kristdalabygdens fiber. Mötet uppmÀrksammades av OT med en artikel. Anteckningar finns att lÀsa pÄ www.kristdala.se/ettoskarshamn

Torgprojektet
Bygglovet Àr ju som sagt klart och projektgruppen jobbar vidare med att planera inför byggnationen av gazebon som Àr först ut. GrÀvning berÀknas starta under vecka 15 och ytan Àr redan uppmÀrkt med pinnar pÄ torget. Arbetet har under veckan uppmÀrksammats av Nyheterna som skrev en artikel och publicerade en bild frÄn ritningen i tidningen. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/torget

Sommarens filmprojekt
En workshop kommer att hÄllas den 22 april kl. 10-16 dÀr man fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig mer om film. Projektet stÄr för lunch och fika. AnmÀlan görs till Annicka senast 18 april.

FototÀvling i Kristdala
Omröstningen kommer att avslutas den 31 mars och hittills har över 140 personer röstat pÄ sina favoriter pÄ www.kristdala.se/foto

Turistbroschyr för Kristdalabygden
Marknadsföringsgruppen har under veckan haft ett första möte med Petra Gustafsson pÄ Design from Sweden i Oskarshamn som ska hjÀlpa till att producera turistbroschyren. Kontakta Annicka vid frÄgor om innehÄllet.

Turista hemma
Den 18 maj Àr det Turista hemma och ca 50 besöksmÄl Àr anmÀlda i hela kommunen varav nio besöksmÄl i Kristdalabygden. Den 10 april blir det en inspirationstrÀff pÄ Attraktiva Oskarshamn för alla aktörer som deltar i evenemanget. Information skickas ut under vecka 14. Kontakta Gitte Frandsen eller undertecknad vid frÄgor!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 12

2014-03-23 - Dialogsamtal om fiber
Du har vÀl inte missat att Kristdalabygdens fiber bjuder in lokala politiker och lÀnsstyrelsen till dialogsamtal om fiber i NTO-lokalen den 24 mars kl. 19:00. Landshövdingen Stefan Carlsson har tyvÀrr tackat nej. VÀlkommen!

Torgprojektet
Nu Àr det klart med bygglov för torgprojektet och byggandet berÀknas starta under april mÄnad. Följ arbetet och titta pÄ ritningarna pÄ www.kristdala.se/torget

Motionsslingan
SamhÀllsföreningen med Mats Ström i spetsen jobbar vidare med att utveckla slingan. Nyligen sattes skyltar upp och stenmjöl som ska lÀggas ut pÄ slingan har redan levererats till parkeringen pÄ Dalkroken.

Tipspromenader
Tre söndagar har vi kört tipsrundorna nu och i snitt har det varit 68 personer per gÄng, totalt Àr det 204 personer som varit ute och gÄtt. Kontakta Ingrid Thornberg om du vill arrangera en av höstens tipsrundor. Regler för tipsrundorna, tipslappar och lite annan info finns hÀr: www.kristdala.se/ettoskarshamninfo.php?id=185

Trygghetsvandring
FrÄgan om trygghetsvandring ligger nu hos SamhÀllsbyggnadskontoret. Ett 15-tal personer Àr intresserade av att delta i trygghetsvandringen och ni kommer att bli kontaktade nÀr det Àr dags.

Sommarens filmprojekt
MÄndagen den 17 mars deltog 18 barn pÄ en inspirationsförelÀsning i NTO. NÀsta steg Àr en workshop den 22 april kl. 10-16 dÀr man fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig mer om film. Projektet stÄr för lunch och fika. AnmÀlan görs till Annicka senast 18 april.

FototÀvling i Kristdala
Omröstningen pÄgÄr för fullt och hittills har 110 personer röstat pÄ sina favoriter. Omröstningen Àger rum pÄ www.kristdala.se/foto och sista dag för att rösta Àr den 31 mars!

Turistbroschyr för Kristdalabygden
Marknadsföringsgruppen har tagit beslut om att anlita Petra Gustafsson pÄ Design from Sweden i Oskarshamn för att hjÀlpa till med turistbroschyren. Ett Oskarshamn - Kristdalabygden stÄr för en del av kostnaden och sÄ sÀljs annonser. Hittills Àr 75% av annonserna sÄlda sÄ nu Àr det inte mycket kvar. Kontakta Annicka om ert företag/förening vill ha med en annons.

Turista hemma
Den 18 maj Àr det Turista hemma och hela nio besöksmÄl kommer att visa upp sin verksamhet i Kristdalabygden. Sammanlagt Àr det 37 besöksmÄl anmÀlda i hela kommunen och vi hoppas pÄ ytterligare nÄgra till sÄ Ànnu Àr det inte försent.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 11

2014-03-16 - Projektet Ett Oskarshamn - Kristdalabygden fyller 2 Ă„r!
Den 13 mars 2012 hölls det allra första uppstartsmötet i Pelarsalen. Vi har lagt ner mycket ideell tid under dessa Är vilket resulterat i en utvecklingsplan med ca 35 aktiviteter som ska genomföras i bygden. Hela utvecklingsplanen gÄr sÄklart att lÀsa pÄ hemsidan: www.kristdala.se/ettoskarshamn

Tipspromenaderna
StyrketrÀningsklubben höll i vÄrens första tipsrunda i söndags och 64 personer letade sig ut i solen för att gÄ rundan. Nu pÄ söndag Àr det LRFs tur och sedan rullar det pÄ hela vÄren Ànda till den 11 maj. Ingrid Thornberg söker nu arrangörer till höstens rundor. Regler för tipsrundorna hittar ni hÀr: http://www.kristdala.se/ettoskarshamninfo.php?id=185

MobilsamÄkning
Mark Geuze, Kristdala SamhÀllsförening, har startat upp projektet för MobilsamÄkning och blev intervjuad i Nyheterna 2014-03-13. Strategi- och nÀringslivsenheten i Oskarshamn kommun har tagit beslut om att stötta en förstudie med ett bidrag pÄ 12 500 kr. Den första inspirationsförelÀsningen Àr inbokad onsdagen den 9 april kl. 18:30 i NTO. I dagslÀget har 18 personer anmÀlt sitt intresse, sprid gÀrna vidare till vÀnner och bekanta att anmÀla sitt intresse för mobilsamÄkning i Kristdalabygden: www.kristdala.se/samakning

Trygghetsvandring
Lis Lyrbo har pratat med bildningschefen angÄende en trygghetsvandring för skolan. De har hittills kommit fram till att Sara Einarsson, rektor i Kristdala, ska kontakta Marianne Norberg, sÀkerhetsamordnare i kommunen, för att göra upp en plan. Jag har fÄtt en lista frÄn Göran Ehn med ett 15-tal personer som Àr intresserade av att delta i trygghetsvandringen.

Motionsslingan
Fritidskontoret stöttar SamhÀllsföreningen med ett extra bidrag pÄ 25 000 kr för att utveckla slingan under vÄren. Ett antal högar med stenmjöl har redan köpts in och levererats till parkeringen pÄ Dalkroken. Mats Ström Àr kontaktperson.

Dialogsamtal om fiber
Du har vÀl inte missat att Kristdalabygdens fiber bjuder in lokala politiker och landshövdingen Stefan Carlsson till dialogsamtal om fiber i NTO-lokalen den 24 mars. Ett viktigt möte för framdriften av fiberprojektet i bygden.

Nu startar sommarens filmprojekt!
MÄndagen den 17 mars startar Ärets filmprojekt med en inspirationsförelÀsning i NTO-lokalen för ungdomar i Äldern 11-18 Är för att förbereda sig inför den workshop pÄ pÄsklovet dÀr man fÄr prova pÄ att göra film och lÀra sig med om film. Förra Ärets filmgrupp kommer att delta pÄ filmfestivalen Cinéfest i VÀxjö fredagen den 21 mars för att visa upp sin film "Mitt ljuva 50-tal".

FototÀvling i Kristdala
Marknadsföringsgruppen har valt ut 15 vackra bidrag till fototÀvlingen för att rösta fram fem fotografier som ska tryckas som vykort till sommaren 2014. Omröstningen pÄgÄr för fullt pÄ www.kristdala.se/foto och hittills har nÀrmare 100 personer varit inne pÄ hemsidan och röstat pÄ sina favoriter. GÄ in och gör din röst hörd du med. Sista dag för att rösta Àr den 31 mars!

Turistbroschyr för Kristdalabygden
Marknadsföringsgruppen ska inom den kommande veckan ta beslut om vilket företag som ska fÄ hjÀlpa till med att göra en 20 sidor lÄng Turistguide för Kristdalabygden. Projektet Ett Oskarshamn - Kristdalabygden stÄr för en viss del av kostnaden men för att kunna trycka Turistguiden i 2500 exemplar sÄ krÀvs försÀljning av annonser och vi hoppas att flera företag och föreningar vill vara med och visa upp sin verksamhet. Ett förslag om annonsering kommer att skickas ut inom kort sÄ hÄll utkik!

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 10

2014-03-09 - Under vecka 10 har vi inte hÄllit nÄgra öppna möten men jag vill pÄminna er om att gÀrna lÀsa utvecklingsplanen pÄ hemsidan: www.kristdala.se/ettoskarshamn

Informationsblad om projektet & folder för tipspromenaderna finns pÄ Coop Konsum om nÄgon inte har fÄtt. Behövs flera sÄ finns ett litet laget för avhÀmtning pÄ bibblan. Bifogar affischen för tipspromenaderna. Skriv gÀrna ut och hÀng upp!

MobilsamÄkning
Fortfarande 16 personer anmÀlda. Sprid gÀrna vidare till vÀnner och bekanta att anmÀla sitt intresse för mobilsamÄkning i Kristdalabygden: www.kristdala.se/samakning

Filmfestival för lokala filmare
Förra Ärets filmgrupp VAAEEES kommer att delta pÄ filmfestivalen Cinéfest i VÀxjö den 21 mars för att visa upp sin film "Mitt ljuva 50-tal".

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden vecka 9

2014-03-02 - Under vecka 9 har vi inte hÄllit nÄgra öppna möten sÄ nÄgra nya anteckningar finns inte. DÀremot sÄ Àr utvecklingsplanen uppdaterad och upplagd i PDF-format pÄ hemsidan: www.kristdala.se/ettoskarshamn

Informationsmaterial för distribution
Foldrar för tipsrundorna delas ut i samhÀllet under helgen 1-2 mars och Informationsblad frÄn projektet delas ut i samhÀllet nÀsta helg 8-9 mars. Ingrid delar ut i Ishult men vi vore tacksamma om föreningarna kunde hjÀlpas Ät att dela ut dem i BrÄbo, Krokshult, Systertorp, Röstorp, Baggetorp etc. De finns för avhÀmning hos Annicka (KÄlgÄrdsgatan 5) under helgen och pÄ mÄndag 3 mars lÀmnar jag dem pÄ bibblan för avhÀmtning dÀr.

MobilsamÄkning
16 personer redan anmÀlda och du kan anmÀla ditt intresse i pilotprojektet för mobilsamÄkning i Kristdalabygden: www.kristdala.se/samakning

Landsbygdsriksdagen i Sandviken
16-18 maj Àr det dags igen och HSSL Oskarshamn ska Äka dit liksom personer frÄn LÀnsbygderÄdet och ett antal politiker frÄn kommunen. Projektet har avsatt 10.000 kr för detta och tvÄ personer anmÀls frÄn projektet. Tommy Skoog hÄller ihop anmÀlningarna.

Filmfestival för lokala filmare
Förra Ärets filmgrupp VAAEEES har blivit inbjudna till filmfestivalen Cinéfest i VÀxjö den 21 mars för att visa upp sin film "Mitt ljuva 50-tal". Den 17 mars kommer undertecknad att hÄlla ett inspirationsmöte för ungdomarna i Kristdalabygden och under pÄsklovet blir det förhoppningsvis en workshop för filmintresserade.

Utvecklingsplanen publicerad pÄ Kristdala.se

2014-03-01 - Nu kan du ladda ner och lÀsa hela den lokala utvecklingsplanen för Kristdalabygden 2014-2020. Du hittar den pÄ startsidan för Ett Oskarshamn. Planen beskriver bygdens vision för framtiden, historia, nutid och det resultat som de Ätta arbetsgrupperna har arbetat med under de senaste tvÄ Ären. Trevlig lÀsning!

Årets första möte med arbetsgrupperna hölls den 18 februari och i anteckningarna frĂ„n mötet finns en uppdaterad status om vad respektive arbetsgrupp arbetar med just nu. NĂ€sta avstĂ€mningsmöte Ă€r den 2 april.

Under de kommande tre mÄnaderna sÄ Àr redan flera intressanta möten inplanerade och under vÄren drar vi Àven igÄng sommarens filmprojekt. I projektets möteskalender finns alla datum och den fylls pÄ varefter.

Vill du ha rapporter frÄn projeketet via mejl sÄ fÄr du vÀldigt gÀrna skicka ett mejl till info@kristdala.se sÄ lÀggs du in pÄ mejllistan.

Vi gÄr en spÀnnande vÄr till mötes!

Göran lÀmnar över projektet till Annicka

2014-01-30 - Förslaget till utvecklingsplan har nu funnits ute en mÄnad och presenterats för bl.a. kommunfullmÀktige. En del synpunkter har kommit som ska föras in i programmet. Nu börjar arbetet med genomförandet. Jag tror att nÀstan alla punkter i programmet Àr möjligt att genomföra. PÄ nÄgra punkter kan man inte sjÀlv i Kristdalabygden genomföra förslagen, utan behöver myndigheternas hjÀlp. Det kan behövas bÄde lobbing, ibland stÀlla de ansvariga "mot vÀggen" och ibland, dÄ det Àr valÄr, fÄ politiker att uttala offentligt stöd. Programmet omfattar flera Är, sÄ det som man inte orkar med ena Äret kan vara möjligt nÀsta - Rom byggdes inte pÄ en dag.

Mycket Àr ju redan pÄ gÄng och en del i startgroparna. BehÄll arbetsgrupperna ta kontakter och starta upp genomförandet. Genom arbetsgruppen finns förankringen. Projektet fortsÀtter fram t.o.m. 30 maj, men de sista mÄnaderna behövs för rapportskrivning etc. Utvecklingsprogrammet bör faststÀllas i mars, samtidigt bör ni bestÀmma om möte för revidering mars 2015. Nu lÀmnar jag över projektledarskapet till Annicka. Projektet har fortfarande medel för aktiviteter.

Det har varit roligt att trÀffa er och se det stora engagemang ni har för Kristdalabygden.

Lycka till med det fortsatta arbetet!

Göran

God fortsÀttning och vidare arbete i Ett Oskarshamn

2014-01-04 - Hoppas att ni haft det trevligt under jul- och nyÄrshelgen och passat pÄ att vila upp er ordentligt inför det nya Äret dÄ vi ska börja förverkliga vÄra idéer som tagit fram i vÄr utvecklingsplan.

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden arbetar just nu med att sammanstÀlla Kristdalabygdens utvecklingsplan som Àr resultatet av all den tid som arbetsgrupperna jobbat med sedan starten i mars 2012.

Utvecklingsplanen ska presenteras vid KommunfullmÀktige som hÄlls i NTO-lokalen mÄndagen den 13 januari kl. 18:00.

DÀrefter blir det allmÀnhetens frÄgestund i ca 30 min. Kom ihÄg att anmÀla dina frÄgor till kommunstyrelsens sekretariat eller till fullmÀktiges presidium senast fem minuter före sammantrÀdets början.

I januari blir det Àven ett möte om företagsutveckling i NTO den 21 januari kl. 18:00 samt en workshop om lokal planering i en förÀnderlig vÀrld den 26 januari kl. 09:00-16:00.

VĂ€lkommen!

Inbjudan till workshop - Är vĂ„r bygd redo?

2013-12-19 - Astrid Lindgrens Hembygd i samarbete med Ett Oskarshamn bjuder in till en workshop om lokal planering i en förÀnderlig vÀrld.

Under workshopen kommer vi att titta med nya glasögon pÄ det arbete med lokal planering som pÄgÄr för fullt i Kristdalabygden inom ramen för Ett Oskarshamn. Workshopen gÄr ut pÄ att identifiera vÄr bygds styrkor och svagheter mot bakgrund av att vi lever i en tid med snabba och oöverblickbara förÀndringar. Dagen ger nya infallsvinklar och ny inspiration för arbetet med de lokala utvecklingsplanerna.

Workshopen Àr en av flera som föreningen Astrid Lindgrens Hembygd bjuder in till under vÄren 2014 och Àr ett led i en metodutveckling som föreningen bedriver i samarbete med Stockholm Resilience Center. Syftet Àr att utveckla metoder för planering i en förÀnderlig vÀrld som kan anvÀndas för landsbygdsutveckling, kommunal planering samt föreningens eget strategiska arbete.

Praktiskt
Datum: Söndag 26 januari
Tid: 09:00-16:00
Plats: NTO-lokalen, Kristdala

AnmÀlan: Ring, SMS:a eller maila Daniel pÄ 070-658 32 51 resp. daniel@alhembygd.se

Obs! Skriv önskemÄl om specialkost samt om du Àr med i nÄgon av grupperna inom Ett Oskarshamn, du som inte Àr med i nÄgon grupp Àr naturligtvis ocksÄ vÀlkommen.

Vi bjuder pÄ mat och fika!

Obebodda hus inventeras pÄ landsbygden

2013-11-19 - Oskarshamns Kommun jobbar för att hela kommunen ska leva och blomstra. Just nu satsar projektet Ett Oskarshamn pÄ Kristdalabygden. Inom flera omrÄden sÄsom service, kommunikationer, turism, nÀringsliv, boende, barnomsorg och föreningsliv jobbar invÄnarna, föreningar och kommunen ihop för att förbÀttra landsbygden.

Ett led av projektet Àr att inventera obebodda hus i Kristdalabygden. Syftet Àr att genom olika ÄtgÀrdar fÄ Àgaren att hyra ut eller sÀlja till permanentsboende eller turistboende. PÄ sikt ska detta förhoppningsvis leda till en mer levande landsbygd och dessutom skapa underlag för nÀringsliv, service och kommunikation.

Kommunen har med hjÀlp av LantmÀteriet sammanstÀllt en lista pÄ 350 fastigheter i Kristdalabygden med Ätminstone en byggnad som inte Àr ekonomibyggnad och som inte har nÄgon folkbokförd. Fastigheterna Àr uppdelade i helÄrsbostÀder, fritidsbostÀder och lantbruksfastigheter.

Ett brev skickas till samtliga Àgare med en enkÀt dÀr vi vill ha svar pÄ hur man resonerar kring betrÀffande fastigheter. Om man kan tÀnka sig hyra ut eller sÀlja, om man vill behÄlla fastigheten som fritidsbostad sjÀlv, om barn eller barnbarn ska ta över eller om man vill behÄlla fastigheten för andra ÀndamÄl, t.ex. jakt eller fiske. NÀr vi fÄr in svaren sÄ kan vi anvÀnda resultatet för att sÀtta in lÀmpliga ÄtgÀrder.

Kontaktperson: Mark Geuze, mark.geuze@kristdala.se

PÄminnelse om turistmöte pÄ GÀstis 7 november

2013-11-04 - Torsdag den 7 november jobbar vi med service och hur vi ska fÄ fler att besöka Kristdalabygden. Vi ses pÄ GÀstis i Kristdala kl. 18.30. Ta gÀrna med dig de som du tycker ska vara med för en bra sommarsÀsong 2014.

SERVICE - Hur kan vi tillhandahÄlla en god service?

TURISMPLANERING - Vi plockar fram vÄra starka unika upplevelseobjekt och ser hur vi tillsammans med Àta och boende kan forma intressanta bokningsbara paket.

Till denna kvÀll vill vi gÀrna fÄ in föranmÀlan till Göran Ehn.

Nyheterna skriver om stormötet den 8 oktober

2013-10-10 - Lokaltidningen Nyhterna skrev i dagens tidning om tisdagens stormöte dĂ€r arbetet med den lokala utvecklingsplanen i Ett Oskarshamn – Kristdalabygden fortsatte. Ett 40-tal personer var nĂ€rvarande i NTO-lokalen för att följa upp arbetet. Med i samlingen fanns en god representation frĂ„n Oskarshamns kommun, vilket gladde projektledare Göran Ehn.

TurismfrÄgan i fokus pÄ möte. Nyheterna 2013-10-10

Succé för "Mitt ljuva 50-tal" pÄ Kristdaladagen

2013-09-25 - PÄ Kristdaladagen den 21 september premiÀrvisades filmen "Mitt ljuva 50-tal" som gjorts av ungdomar i Kristdala under sommaren. Första förestÀllningen lockade 32 personer men de följande tvÄ blev fullsatta och filmteamet fick lÀgga in en extraförestÀllning. Sammanlagt sÄg 280 personer filmen under Kristdaladagen.

Filmen har gjorts av VAAEEES Film som bestÄr av Viktor Hultgren, Alicia Hultgren, Adina Hultgren, Ebba Poopuu, Emmy Poopuu, Elise Jennersjö-Norling och Sanna BjÀlestig.

Filmteamet har fÄtt stöd frÄn Reaktor Sydost, Kristdala SamhÀllförening och Annicka Gunnarsson frÄn Ett Oskarshamn - Kristdalabygden har hÄllit ihop projektet.

Filmen kommer att visas i NTO vid stormötet den 8 oktober. VÀlkommen!

Arbetsgrupperna skriver lokal utvecklingsplan 24/9

2013-09-04 - Tisdagen den 3 september trÀffades de ansvariga för respektive arbetsgrupp för att starta upp arbetet efter sommaruppehÄllet. Vid mötet togs beslut om att pÄ nÀsta möte sÄ ska arbetsgrupperna skriva den lokala utvecklingsplan för Kristdalabygden. NÀsta möte Àr den 24 september kl. 18:30 i NTO-lokalen. Resultatet ska presenteras pÄ ett stormöte som Àr planerat till den 8 oktober.

Förutom dessa möten sÄ har ett uppföljningsmöte bokats in den 2 oktober för turistaktörerna i Kristdalabygden. Vi ska dÄ gÄ igenom sommaren och "Service i Kristdalabygden" som gjordes lagom till semestrarna.

Föreningsordförandena ska trÀffas för ett möte pÄ Biblioteket under september mÄnad men datum för detta Àr Ànnu inte fastlagt.

Nu kör vi igÄng höstens arbete! VÀlkommen!

Ps. Under sommaren har ungdomar i Kristdala gjort filmen "Mitt ljuva 50-tal" som kommer att premiÀrvisas i NTO pÄ Kristdaladagen den 21 september kl. 10:00, 12:00 och 14:00.

Uppstartsmöte med gruppansvariga

2013-08-24 - Ett Oskarshamn - Kristdalabygden startar upp igen den 3 september efter sommaruppehÄllet. Vid första mötet sÄ samlas ansvariga för att starta arbetet med att skriva en lokal utvecklingsplan för Kristdalabygden.

Ansvariga för respektive grupp:

SamhÀllsservice: Mats Ström (stöd av Christer)
Entreprenörskap: Tommy Skoog
Turism-marknadsföring: Annicka Gunnarsson
Infrastruktur/kommunikation: Åke Pettersson
HÄllbart samhÀlle: Sven Joelsson
Föreningsliv: Ingrid Thornberg
BostÀder: Mark Geuze
Skola/barnomsorg:

VÀlkommen hÀlsar Göran Ehn, projektledare.

Service i sommar!

2013-05-25 - VÀlkommen onsdagen den 12 juni kl. 19.00 till NTO-lokalen, dÄ vi trÀffas för att planera en bra tillgÀnglig service i Kristdalabygden för turister och andra!

VÄra turister, sommarboende och Àven fastboende har ibland svÄrt att hitta var man köper fiskekort eller köper frimÀrken. Tankar eller fixar bilen. Spik och brÀder, glödlampor eller ett bra fikastÀlle. Detta tÀnker vi förmedla i sommar. Vi vill ha dina öppettider, adress och lÀmpligt telefonnummer.

VĂ€lkommen!

Studiebesök pÄ servicekontoret i Mariannelund 20/5

2013-05-15 - Tisdagens möte med Ett Oskarshamn Kristdalabygden blev mycket bra. Projektet fick information om den detaljplan som hÄller pÄ att tas fram i Oskarshamns kommun och det ledde till en bra frÄgestund dÀr flera av de besökande politikerna och tjÀnstemÀnnen fick vara med och svara.

Nu pÄ mÄndag den 20 maj Äker en buss med 19 platser pÄ ett studiebesök pÄ servicekontoret i Mariannelund. Ett viktigt besök, frÀmst för den arbetsgrupp som arbetar med Servicepunkten. Vill du följa med sÄ anmÀler du dig till Sven Joelsson, 070-600 66 24. Avresa sker frÄn Kristdala torg kl. 18:00.

Föreningsordförandena beslutade om fler tipsrundor

2013-04-17 - MÄndagen den 15 april hade föreningsordförandena ytterligare en trÀff dÀr de tillsammans utvÀrderade vÄrens tipspromenader och beslut togs om att fortsÀtta i höst med start den 1 september.

Gruppen diskuterade Àven föreningsregistret pÄ Kristdala.se, ÄtgÀrder för att förbÀttra föreningslivet, aktiviteter för att fÄ med unga i utvecklingsarbetet, fritidsledartjÀnsten, gemensamma arrangemang samt uppsnyggning av samhÀllet. Vill du lÀsa mer sÄ Àr mötesanteckningarna publicerade under Dokument.

Tre informationsmöten med fiberföretag inbokade

2013-04-15 - Kristdalabygdens fiber bjuder hÀrmed in till informationsmöten med de tre företag som kan komma att bygga upp en ny it-infrastruktur i vÄr bygd. Informationsmötena hÄlls i NTO-lokalen pÄ följande datum:

Peab 22 april kl. 18:30
Ericsson 25 april kl. 18:30
TopFibre 2 maj kl. 18:30

VĂ€lkommen!

Nya anteckningar utlagda

2013-04-09 - Nu finns mötesanteckningar frÄn FöretagartrÀffen i BrÄbygden den 20 mars, arbetsgruppsmötet i NTO den 27 mars samt frÄn SamhÀllsservicegruppens möte med biblioteket om att skapa en servicepunkt.

Tipspromenaderna rullar pÄ och i söndags gick hela 94 personer rundan som Scouterna arrangerade. Hittills har 286 personer gÄtt tipsrundorna vilket ger ett snitt pÄ 71 personer per gÄng. Mycket bra!

Arbetsgruppsmöte och start för ny förening

2013-03-28 - PÄ onsdagen hölls ett arbetsgruppsmöte dÀr alla arbetsgrupperna fick presentera vad gruppen arbetar med just nu. FrÄn kommunsidan nÀrvarade kommunalrÄdet Peter Wretlund, styrgruppen med Lis Lyrbo, Matti Wahlström, Lisbeth Karlsson och Lars Ljung. Marknadschefen Ted Lindqvist och Jan Hardebrandt VD pÄ Attraktiva Oskarshamn AB satt med i gruppen Marknadsföring/Turism.

I arbetsgruppen Infrastruktur/Fiber startades den ekonomiska föreningen "Kristdalabygdens fiber" upp med ett konstituerande möte. Interimstyrelsen tog beslut om att ta in offerter till en förstudie för bygdens fibernÀt. Underlaget som ska anvÀndas i denna Àr alla de 327 intresseanmÀlningar som gruppen hittills fÄtt in. Följ arbetet pÄ www.kristdala.se/bredband

NÀsta helg drar tipspromenaderna igÄng!

2013-03-03 - Söndagen den 10 mars drar tipspromenaderna igÄng och programbladet delas ut i Kristdalabygden under helgen och den kommande veckan sÄ hÄll utkik i brevlÄdan. Först ut Àr SamhÀllsföreningen som startar frÄn torget. Se Àven Evenemangskalendern för alla datum, tider och arrangör. VÀlkommen!

AllmÀnt möte om marknadsföring och turism

2013-03-02 - Nu Àr anteckningarna frÄn det allmÀnna mötet om marknadsföring och turism publicerade, se Mötesanteckningar. PÄ mötet fick vi information om QR-koder av Jenni Leppelt pÄ Hultsfreds turistbyrÄ och Carl-Anton Johansson frÄn Webbpartner. Jan Hardebrant informerade om vad Attraktiva Oskarshamn arbetar med.

Stor arbetsgrupp för fibernÀtverk i bygden

2013-02-14 - Intresset för fibernÀtverk i Kristdalabygden ökar mer och mer. PÄ arbetsgruppmötet den 12 feb kom ett 15-tal personer endast för att delta i fibergruppen och dÄ finns det ytterligare ca fem personer som inte kunde nÀrvara. Beslut togs pÄ mötet att avvakta med att starta en ekonomisk förening till nÀsta möte. Vid nÀsta möte ska dock ett antal utsedda personer jobba med att ringa och besöka hushÄll i bygden för att samla in intresseanmÀlan. Information om vilka kontaktpersonerna för respektive omrÄde Àr kommer att presenteras inom kort.

Information om bredband via fiber i NTO

2013-02-07 - PÄ tisdagskvÀllen hölls ett allmÀnt möte om bredband via fiber i NTO-lokalen. Det var arbetsgruppen för Infrastruktur & Bredband som hade bjudit dit Andreas JarlstrÄle initiativtagare i kommunen, Curt Tyrberg frÄn Peab och Per Ljung frÄn TopFibre för att informera och diskutera kring möjligheterna med fibernÀtverk i Kristdalabygden. Intresset Àr stort och vid nÀsta arbetsgruppmöte den 12 feb ska vi arbeta vidare med en plan för att kunna gÄ vidare.

Intressant möte om trafik & kommunikationer

2013-01-31 - Ett 40-tal personer kom pÄ mötet om trafik och kommunikationer i Kristdalabygden. PÄ mötet medverkade Katharina Seijsing KLT, Lars Bergström Trafikverket och Lars Ljung Oskarshamns kommun samt styrgruppen för Ett Oskarshamn.

Med Trafikverket diskuterades den tunga trafiken, trygghetsvandringar för att förbÀttra skolvÀgen, passager, asfaltering, skötsel av trottoarer, snöröjning, hastighetsbegrÀnsning, vÀgrÀtt och parkering.

KLT informerade om trafikförsörjningsprogrammet och om att linjer behöver ha minst 5 resenÀrer per tur vilket Àr orsaken till att flera turer har dragits in till Kristdala. KLT informerade Àven om nÀrtrafiken som finns tillgÀnglig i Kristdala. BestÀllning ska ske 2 timmar före resa och det gÄr att lÀsa mer om detta pÄ KLT.se.

Mötesanteckningar under dokument.

Föreningarna samverkar för gemensamma aktiviteter

2013-01-22 - TrÀffarna med ordförande frÄn respektive förening har lett till en satsning pÄ en gemensam aktivitet. Föreningarna ska hÄlla i tipspromenader under vÄren dÀr respektive förening hÄller i varsitt tillfÀlle. PreliminÀrt kommer tipspromenaderna att Àga rum pÄ söndagar mellan kl. 13-15 frÄn mitten av mars till slutet av maj.

Att promenera Àr populÀrt i Kristdalabygden och föreningarna fÄr nu en chans att erbjuda invÄnarna sÄvÀl motion som information om föreningen. Efter nÀsta möte med arbetsgrupperna kommer information att skickas ut i bygden.

Nytt Är och arbetet fortsÀtter

2013-01-15 - Arbetet i Ett Oskarshamn - Kristdalabygden fortsÀtter under 2013. PÄ mÄndagen inleddes arbetet med ett möte med föreningarnas ordförande och nÀsta vecka trÀffas företagarna pÄ AB POD. I slutet av januari och början av februari Àr tvÄ allmÀnna möten inbokade för diskussion kring trafik och infrastruktur samt bredband.

Fokusgrupperna Àr uppstartade

2012-11-22 - Onsdagen den 21 november startades sex av de Ätta arbetsgrupperna upp vid ett möte i NTO-lokalen. Efter tvÄ timmar sÄ hade ett antal ÄtgÀrder tagits fram i respektive grupp och dessa ska vi fortsÀtta att arbeta med vid nÀsta tillfÀlle den 3 december. Efter det mötet sÄ hoppas vi kunna presentera vilka ÄtgÀrder vi arbetar med under respektive arbetsgrupp hÀr pÄ hemsidan.

Mötesanteckningar & arbetsgrupper

2012-10-24 - Nu Àr anteckningarna frÄn mÄndagens möte publicerade, se mötesanteckningar. Vi har Àven lagt upp information om alla arbetsgrupper och vilka personer som ingÄr i dessa. I nÄgra av grupperna sÄ behövs mer folk, kontakta projektledare Göran Ehn om du vill vara med i nÄgon arbetsgrupp. Första mötet i arbetsgrupperna Àr den 21 november i NTO-lokalen, se möteskalendern.

Mötesanteckningar frÄn stormötet

2012-10-07 - Nu ligger mötesanteckningar frÄn stormötet i NTO den 2 oktober. Som ni kanske mÀrker sÄ Àr Ett Oskarshamn-sidan uppdaterad, detta för att enklare kunna anpassa sidan nÀr arbetet med arbetsgrupperna kommer igÄng pÄ allvar.

Stormöte i NTO-lokalen 2 oktober

2012-09-27 - Den 2 oktober hÄlls ett stormöte i NTO-lokalen och vi vill uppmana alla som vill engagera sig i den lokala utvecklingen att komma pÄ mötet. I projektet Ett Oskarshamn har ett antal arbetsgrupper skapats och nu ska vi bemanna dessa med ideella krafter för att hitta lösningar som passar vÄr bygd. Alla Àr varmt vÀlkomna!

Mötesanteckningar frÄn 22 augusti

2012-09-18 - Nu finns mötesanteckningarna frÄn mötet i BrÄbogÄrden den 22 augusti pÄ sidan Mötesanteckningar.

Beslut om lokal utvecklingsplan

2012-06-30 - Styrelsen i Astrid Lindgrens Hembygd har tagit beslut om finansiering till projektet med en lokal utvecklingsplan i Kristdalabygden. LÀs mer genom att klicka pÄ lÀnken nedan.

Nya spÀnnande projekt, Astrid Lindgrens Hembygd 2012-06-15

Mötesanteckningar frÄn 30 maj

2012-06-07 - Nu Àr mötesanteckningarna frÄn mötet i KrokshultsgÄrden den 30 maj publicerade.

Grupparbete pÄ tredje mötet

2012-05-31 - PÄ onsdagskvÀllen hölls det tredje Ett Oskarshamn-mötet i KrokshultsgÄrden vilket inleddes med att Lars Ljung berÀttade om Kristdalabygdens Leader-ansökan. Det uppkom Àven frÄgor kring vad projektledaren ska arbeta med. Det Àr viktigt att projektet fÄr fram beslutsunderlag, inte bara en önskelista.

DÄ Lis Lyrbo inte kunde nÀrvara pÄ mötet sÄ höll Annicka Gunnarsson i kvÀllens grupparbete. Med sex grupper om fyra personer frÄn Kristdala, Ishult, BrÄbo och Krokshult diskuterades Kristdalabygdens styrkor och svagheter. Efter en kort redovisning presenterade Annicka en del av den enkÀt som SamhÀllsföreningen haft ute under den senaste mÄnaden.

BÄde grupparbetet och enkÀten kommer att ligga till grund för nÀsta steg, att vÀlja ut vilka arbetsomrÄden som Àr viktigast för bygden. Mötesanteckningar kommer att publiceras inom kort.

Arbete med ansökan

2012-05-25 - Arbetet med Kristdalabygdens Leader-ansökan om en projektledare för att skapa en lokal utvecklingsplan Àr snart klart. Lars Ljung, Sven Joelsson, Annicka Gunnarsson och Camilla Eirasson frÄn Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar lÀn har skrivit ansökan som ska vara klar för behandling i början av juni.

Lokal utvecklingsplan för Kristdalabygden

2012-04-12 - Ett Oskarshamn hade pÄ onsdagskvÀllen sitt andra möte dÀr Lars Ljung, Sven Joelsson och Annicka Gunnarsson fick i uppdrag att skriva en ansökan till Leader om en projektledare som ska leda arbetet med en lokal utvecklingsplan.

Mötesanteckningar frÄn uppstartsmötet

2012-03-20 - Nu ligger mötesanteckningarna frÄn det första Ett Oskarshamn-mötet finns nu att ladda ner under Möten & protokoll.

Uppstartsmöte i Kristdalabygden

2012-03-16 - Projektet började den 13 mars 2012 med ett uppstartsmöte i Pelarsalen dÀr den utsedda styrgruppen och representanter frÄn föreningarna i Kristdalabydgen deltog.

              VÅRA PARTNERS 2018

 Kristdala  Näringsliv  Leva & Bo  Fritid & Kultur  Turism  EvenemangBygd med historia och anor frćn medeltiden

Rikt näringsliv med företag & föreningar

Trevligt samhälle med bra boende och service

Fritidsaktiviteter för såväl ung som gammal

Fina smultronställen och vacker natur
Besök något av våra årliga evenemangGULDSPONSORER 2018Notiser från Samhällsföreningen

AnmÀlan för barngympan Àr öppen! 2018-09-13

HjÀlp till skördefesten önskas! 2018-09-09

IntresseanmÀlan för barngympa 2018-08-20

Aktuellt just nu

Lokal utvecklingsplan 2014-2020

Bli medlem i Samhällsföreningen!Följ oss på Instagram #kristdalabygden


Kristdala Samhällsförening

E-post: info@kristdala.se


Hyr en stuga i Kristdalabygden!

Turistbroschyr
Kristdala.se

Kristdala
Näringsliv
Leva & Bo
Fritid & Kultur
Turism
Evenemang
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Webbplatskarta
Om webbplatsen

Sök på sajten

Följ oss

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube


Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2005-2018