Välkommen       Kristdala       Näringsliv       Leva & Bo       Fritid & Kultur       Turism       Evenemang       Nyheter       Samhällsföreningen
 KRISTDALA
 Om Kristdala
- Korta fakta
- SamhÀllet

 Historia
- Kyrksocken frÄn 1100-talet
- SamhÀllets utveckling

 Samhällsförening
- Samhällsföreningen

 Nyinflyttad
- AnvÀndbara lÀnkar
- Flytta till Kristdala
- Inflyttarservice

 Kommun
- OskarshamnKyrksocken frÄn 1100-taletKristdala kyrksocken nÀmns första gÄngen i ett fastighetsbrev frÄn 1353, det betyder inte att socknen bildades dÄ utan troligen redan pÄ 1100-talet under kristendomen införande vilket Àven tros ha gett byn namnet Kristusdalen eller Kristusdalarna. Kristdalas gamla kyrka finns omnÀmnd Är 1358. Det var en trÀkyrka som lÄg pÄ den nuvarande södra kyrkogÄrden.

Den nutida kyrkan som togs i bruk redan 1792 invigdes pÄ Pinstdagen den 12 maj 1799 av biskop Jakob Lindblom. Kyrkan, som Àr ritad av Jacob Wulff och uppförd av Casper Seurling, bestÄr av ett rektangulÀrt lÄnghus med koret i öster. Tornet ligger i vÀster och sakristian pÄ kyrkans norra sida. Murarna Àr uppförda i grÄsten med puts och vitkalkning. Kyrktaket Àr belagt med koppar och torntaket med spÄn. Interiören Àr typisk för denna tid och har prÀglats av brytningen mellan Àldre traditioner och nyvÀckt klassicism.

Predikstolen Àr ritad och utförd av bildhuggare Jonas Berggren Är 1791. Han var bosatt i MÄlilla och var konstnÀrligt verksam i flera Ärtionden. Altaruppsatsen Àr ocksÄ ett verk av samma bildhuggare och sannolikt Àven bÀnkinredningen med galvar prydda med mÄlade rokokoartuscher och blomster. Predikstolen skÀnktes av kyrkvÀrden MÄns Nilsson, Krokshult till kyrkans invigning.

Altartavlan "Jesu nedtagande frÄn korset" Àr mÄlad av Gustaf Lindblom 1856 men i kyrkan finns en del dekor frÄn den gamla trÀkyrkan. I bÀnkindelningen ingÄr delar frÄn den gamla kyrkans inredning frÄn första delen av 1700-talet och bÀnkskÀrmarnas dekor hÀrstammar frÄn Är 1732. TrÀtaket i sakristian med en mÄlning av Jesus Àr ocksÄ frÄn den gamla trÀkyrkan. Vid auktionen av inventarierna frÄn den gamla trÀkyrkan sÄldes den medeltida dopfunten i sten till Pehr Meurling. DopskÄlen lades som botten i prÀstgÄrdens brunn och sockeln pÄ vilken den stod fick tjÀnstgöra som stÀllning för en solvisare. Dopfunten Äterfördes till kyrkan Är 1851 av prosten Carl Meurling. 1962 tillverkade Bertil Berggren en tillhörande dopskÄl i silver.

FrÄn den gamla trÀkyrkan kom Àven de tvÄ sköldarna med avbildade svinhuvud. DÄ hÀngde de pÄ den norra vÀggen vid sakristidörren och gör likadant idag i den nya kyrkan. De omtalades Är 1634 en forskare var pÄ besök i Kristdala men vid en jÀmförelse av medeltida sigill kom lektor Sven Bankeström fram till att sköldarna Àr frÄn 1300-talet och att de tillhört Lyder och Henrik Svinakula, far och son. De var tyska frÀlsemÀn som Àgde flera gÄrdar i socken bl.a. Kalerum och Dabbekulla. Sköldarna har varit föremÄl för stort intresse och varit utstÀllda pÄ sÄvÀl LÀckö slott som Livrustkammaren i Stockholm.

En av kyrkans dyrbaraste skatter Àr den mÀsshake som skÀnktes till kyrkan av makarna Tranheim pÄ HÀgerums gÄrd Är 1700. MÀsshaken Àr rödviolett med broderier, pÄ framsidan Àr en sol med Gudsnamnet Jahve pÄ hebreiska broderad inuti och pÄ baksidan Àr ett krucifix, bilder av den korsfÀste Kristus. MÀsshaken Àr tillverkad av venetianskt siden frÄn 1500-talet med typiskt medeltida applikationer.

Skribent: Annicka Gunnarsson
Uppdaterad: 2012-05-26
              VÅRA PARTNERS 2018

 Kristdala  Näringsliv  Leva & Bo  Fritid & Kultur  Turism  EvenemangBygd med historia och anor frćn medeltiden

Rikt näringsliv med företag & föreningar

Trevligt samhälle med bra boende och service

Fritidsaktiviteter för såväl ung som gammal

Fina smultronställen och vacker natur
Besök något av våra årliga evenemangGULDSPONSORER 2018Notiser från Samhällsföreningen

AnmÀlan för barngympan Àr öppen! 2018-09-13

HjÀlp till skördefesten önskas! 2018-09-09

IntresseanmÀlan för barngympa 2018-08-20

Aktuellt just nu

Lokal utvecklingsplan 2014-2020

Bli medlem i Samhällsföreningen!Följ oss på Instagram #kristdalabygden


Kristdala Samhällsförening

E-post: info@kristdala.se


Hyr en stuga i Kristdalabygden!

Turistbroschyr
Kristdala.se

Kristdala
Näringsliv
Leva & Bo
Fritid & Kultur
Turism
Evenemang
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Webbplatskarta
Om webbplatsen

Sök på sajten

Följ oss

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube


Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2005-2018