Välkommen       Kristdala       Näringsliv       Leva & Bo       Fritid & Kultur       Turism       Evenemang       Nyheter       Samhällsföreningen
 LOKAL UTVECKLINGSPLAN - KRISTDALABYGDEN 2014-2020
 Aktuellt
- Vår vision
- Senaste status
- Lokal utvecklingsplan 2014-2020

 Pågående aktiviteter
- Aktivitetsyta pÄ DÀmmen
- Badplats RĂ„svik
- BorgenÀr för Leader-projekt
- Cykelstig till RĂ„svik
- Distriktssköterska
- En sÀker skolvÀg
- FibernÀtverk
- Husprojekt
- Kurser om nÀrodlat
- Lokala producenter
- MotionsspÄr
- Samlingslokal BrÄbogÄrden
- Samlingslokal IOGT-NTO
- Samlingslokal KrokshultsgÄrden
- Samlingslokal Sjövik
- SjĂ€lvservice ÅVC Kristdala
- Turistaktörer & AOAB
- Turistinformation pÄ tyska & eng
- VintervÀgstandard

 Kommande aktiviteter
- AnlÀggningsförbÀttringar
- Arbetslag inom kommunen
- Camping
- eHĂ€lsa
- Förnybar energi
- Kollektivtrafik
- Marknadsplats för försÀljning
- Naturcenter i BrÄbo
- Odling i pallkragar
- Paketering av besöksmÄl
- Resurser för marknadsföring
- Servicepunkt
- StÀllplats för husbilar
- Torget
- TrÀffpunkt
- Utveckling av kultur & naturturism
- Vandringsleder
- WiFi i Kristdala centrum

 Avslutade aktiviteter
- Badplats Ishult
- Badplats Saxtorp
- FritidsledartjÀnst
- FöreningsrÄd
- FöretagsnÀtverk
- Försköning av torget
- Informationstavla
- Integrationsprojekt
- Landsbygdsutvecklare
- MobilsamÄkning
- Offentlig toalett
- Skötsel av kommunal mark
- Tipsrundor
- Turistbroschyr
- Ungdomar gör film
- Vykort
- VĂ€gar
- VĂ€lkomstskyltar

 Arkiv Ett Oskarshamn
- Ett Oskarshamn
- Senaste nytt
- Mötesanteckningar
- Projekt, mÄl & vision


Husprojekt

Mćl

Öka omsĂ€ttningen pĂ„ hus och skapa förutsĂ€ttningar för inflyttning

Aktivitet

Under de senaste Ären mÀrks en inflyttning av frÀmst familjer. MÄnga unga ensamstÄende och unga familjer vÀljer att köpa hus och bosÀtta sig i Kristdalabygden. Det natursköna samhÀllet lockar mest men bra boende, bra skola, ett lugnt samhÀlle och god samhÀllsservice lockar ocksÄ.

MÄnga hus stÄr dÀremot helt tomma och vissa förfaller rÀtt fort. Husprojektet syftar till att fÄ ut dessa hus pÄ marknaden antingen till salu eller för uthyrning. Efter kontakt med LantmÀteriet och Kommunen Oskarshamn sÄ har vi fÄtt fram en lista pÄ cirka 350 fastigheter som inte har nÄgon folkbokförd det sista Äret.

Under 2013 skickades 300 brev ut till fastighetsÀgare och ett 40-tal svar kom in. av dessa ville tolv sÀlja eller hyra ut sin fastighet. Syftet med enkÀten var att fÄ fastighetsÀgare att fundera pÄ vad de vill med fastigheten och fÄ dem att fundera pÄ vilka möjligheter som finns.

Kontaktperson

Mark Geuze
Telefon: 070-251 03 21
E-post: mark@kristdala.se

Senaste status

2017-04-20: Arbetet med att skapa opinion kring frÄgan om ödehusen fortgÄr hela tiden. Tobias De Pessemier i Krokshult har fÄtt en artikel publicerad i Landets Fria tidning den 12 april. Du kan lÀsa artikeln pÄ nÀtet:

Inför beskattning av tomma hus, Landets Fria 2017-04-18.

Tobias arbetar Àven med crowd funding för att skriva en bok om ödehusen och vilka möjligheter det finns för att utveckla landsbygden. Följ arbetet pÄ www.tommahus.se dÀr du Àven kan bidra till arbetet med boken.

2017-04-08: Arbetsgruppen hÄller pÄ med att sammanstÀlla en rapport om ödehusen i Kristdala samhÀlle. Husen kommer att fotograferas och status kommer att skrivas in i rapporten. Det Àr viktigt att grannar till ödehusen hjÀlper till att anmÀla de objekt som tas upp i rapporten till kommunen. En enkel guide kommer att sÀttas ihop för att informera om hur grannarna ska gÄ tillvÀga för att anmÀla objekten. Arbetsgruppen kommer att utgÄ frÄn rapporten i kontakt med kommunen.

2017-04-03: HSSL Oskarshamn har lÀmnat in en motion till riksorganisationen Hela Sverige ska levas ÄrsstÀmma i maj 2017. Du kan lÀsa motionen pÄ HSSL Oskarshamns hemsida.

Motion om ödehusen till riksstÀmman, 2017-04-01

2017-03-30: Efter att Mark Geuze bjudit in riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) för en rundtur i Kristdalabygden. Mark berÀttade om problematiken och enligt artikeln sÄ har Laila börjat titta mer pÄ det och funderar pÄ hur man kan ta sig an frÄgan. Hon har redan pratat med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och ska Àven lyfta frÄgan internt i partiet.

Artikeln skriver Àven om Tobias De Pessemier frÄn Krokshult som har lÀmnat in sina synpunkter pÄ den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetÀnkande. Kristdala SamhÀllsförening har ocksÄ skickat in ett remissvar.

Naraghi: "Vi mÄste gÄ frÄn ord till handling", OT 2017-03-29

2017-03-25: Den 21 mars skickade Kristdala SamhĂ€llsförening in ett remissvar till slutbetĂ€nkandet För Sveriges landsbygder – en sammanhĂ„llen politik för arbete, hĂ„llbar tillvĂ€xt och vĂ€lfĂ€rd.

Sammanfattning
LandsbygdskommittĂ©n behandlar i avsnittet ”SamhĂ€llsplanering och bostadsbyggande” hur landsbygden har behov av ökad bosĂ€ttning för bĂ„de kommersiell och offentlig service. KommittĂ©n framhĂ„ller att bostadsförsörjningen har en mycket stor betydelse för att landsbygderna ska kunna utvecklas. Flertalet landsbygdskommuner uppger enligt slutbetĂ€nkandet bostadsbrist. Man ger i betĂ€nkandet bland annat förslag pĂ„ ar underlĂ€tta finansieringen av bostadsbyggandet i landsbygden, samt att man ser över strandskyddsregler.

Synpunkter
Kristdala SamhÀllsförening anser inte att dessa förslag Àr de enda som landsbygden behöver för att tillgodose bostadsbehovet eller för att driva pÄ en hÄllbar utveckling för tillvÀxt och vÀlfÀrd i landsbygden. I slutbetÀnkandet finns inget nÀmnt om de hus och gÄrdar som runt om i Sveriges landsbygd stÄr obebodda största delen av Äret. Reser man runt i Sverige utanför de större stÀderna inser man snabbt hur Sverige har förvandlats frÄn en levande landsbygd till ett land bestÄende av fritidshus, ödehus och förfallna gÄrdar. Som exempel kan anges att i Kristdalabygden dÀr 2000 personer bor finns över 350 tomma hus, alltsÄ smÄhusenheter dÀr ingen Àr folkbokförd. Inget politiskt parti tar upp problemet och man verkar blunda för ett uppenbart problem.

Förslag
Regeringen mÄste granska denna problematik nÀrmare. För att Sveriges landsbygd ska kunna överleva behöver den Äterbefolkas! Det finns över 500 000 registrerade tomma hus i Sverige (kÀlla SCB) som omfattar bÄde fritidshus och ödehus. I nÀstan varje kommun i Sverige finns det bostadsbrist och fortfarande finns ingen lagstiftning om hur man ska hantera tomma hus. I Norge och Danmark finns boplikt/brukningsplikt. I England, Skottland, Tyskland, Spanien och Belgien finns sÀrskilda skattesystem för hus som inte bebos. Men i Sverige har vi inte kommit sÄ lÄngt Àn. Nu Àr det dags! För en befolkad, aktiv och va?xande landsbygd krÀvs att problematiken med obebodda hus/fritidshus i landsbygden utreds. Vi rekommenderar att ni tittar exempelvis pÄ ovannÀmnda lÀnder för att fÄ vÀgledning hur situationen skulle kunna förÀndras pÄ Sveriges landsbygd. Utredningen bör göras snarast, för hus utan mÀnniskor Àr som ett Sverige utan landsbygd!

Undertecknad Mark Geuze
Ordförande Kristdala SamhÀllsförening

2017-03-19: Arbetet med att sÀtta fokus pÄ ödehusen har fÄtt en nystart efter ett uppehÄll. Mark Geuze var med i en intervju i OT hÀromdagen för att belysa problemen med bostadsbristen. Arbetsgruppen kommer Äter igen börja arbeta med frÄgan och fÄ fler att faktiskt hyra ut eller sÀlja sina hus.

– Det finns gĂ„rdar som har stĂ„tt tomma i mĂ„nga Ă„r och stĂ„r och förfaller. Vi skulle gĂ€rna se att folk sĂ€ljer eller hyr ut om de inte orkar ta hand om dem, sĂ€ger Mark Geuze i intervjun som du kan lĂ€sa pĂ„ OTs hemsida.

Nytt grepp ska lösa bostadsbristen, OT 2017-03-16

2016-03-01: Behovet av boende ökar för varje dag. FrÀmst Àr det hus och lÀgenheter att hyra som behövs. Har du ett hus som du kan tÀnka att hyra ut sÄ Àr du vÀlkommen att ta kontakt med Mark.

2015-12-07: Mark har fÄtt en del av enkÀten frÄn Utredarna AB. Av 300 enkÀter sÄ har ca 25% svarat vilket motsvarar ca 75 fastighetsÀgare. 40% vilket motsvarar ca 30 fastighetsÀgare kan tÀnka sig att hyra ut Äret runt, delvis under Äret eller under sommaren. Intresse finns Àven för en förmedlingstjÀnst. Lars Ljung tar med sig frÄgan till kommunen enligt LUP-mötet i förra veckan.


Skribent: Annicka Gunnarsson
Uppdaterad: 2015-11-14
              VÅRA PARTNERS 2018

 Kristdala  Näringsliv  Leva & Bo  Fritid & Kultur  Turism  EvenemangBygd med historia och anor frćn medeltiden

Rikt näringsliv med företag & föreningar

Trevligt samhälle med bra boende och service

Fritidsaktiviteter för såväl ung som gammal

Fina smultronställen och vacker natur
Besök något av våra årliga evenemangGULDSPONSORER 2018Notiser från Samhällsföreningen

AnmÀlan för barngympan Àr öppen! 2018-09-13

HjÀlp till skördefesten önskas! 2018-09-09

IntresseanmÀlan för barngympa 2018-08-20

Aktuellt just nu

Lokal utvecklingsplan 2014-2020

Bli medlem i Samhällsföreningen!Följ oss på Instagram #kristdalabygden


Kristdala Samhällsförening

E-post: info@kristdala.se


Hyr en stuga i Kristdalabygden!

Turistbroschyr
Kristdala.se

Kristdala
Näringsliv
Leva & Bo
Fritid & Kultur
Turism
Evenemang
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Webbplatskarta
Om webbplatsen

Sök på sajten

Följ oss

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube


Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2005-2018