Välkommen       Kristdala       Näringsliv       Leva & Bo       Fritid & Kultur       Turism       Evenemang       Nyheter       Samhällsföreningen
 LOKAL UTVECKLINGSPLAN - KRISTDALABYGDEN 2014-2020
 Aktuellt
- Vår vision
- Senaste status
- Lokal utvecklingsplan 2014-2020

 Pågående aktiviteter
- Aktivitetsyta pÄ DÀmmen
- Badplats RĂ„svik
- BorgenÀr för Leader-projekt
- Cykelstig till RĂ„svik
- Distriktssköterska
- En sÀker skolvÀg
- FibernÀtverk
- Husprojekt
- Kurser om nÀrodlat
- Lokala producenter
- MotionsspÄr
- Samlingslokal BrÄbogÄrden
- Samlingslokal IOGT-NTO
- Samlingslokal KrokshultsgÄrden
- Samlingslokal Sjövik
- SjĂ€lvservice ÅVC Kristdala
- Turistaktörer & AOAB
- Turistinformation pÄ tyska & eng
- VintervÀgstandard

 Kommande aktiviteter
- AnlÀggningsförbÀttringar
- Arbetslag inom kommunen
- Camping
- eHĂ€lsa
- Förnybar energi
- Kollektivtrafik
- Marknadsplats för försÀljning
- Naturcenter i BrÄbo
- Odling i pallkragar
- Paketering av besöksmÄl
- Resurser för marknadsföring
- Servicepunkt
- StÀllplats för husbilar
- Torget
- TrÀffpunkt
- Utveckling av kultur & naturturism
- Vandringsleder
- WiFi i Kristdala centrum

 Avslutade aktiviteter
- Badplats Ishult
- Badplats Saxtorp
- FritidsledartjÀnst
- FöreningsrÄd
- FöretagsnÀtverk
- Försköning av torget
- Informationstavla
- Integrationsprojekt
- Landsbygdsutvecklare
- MobilsamÄkning
- Offentlig toalett
- Skötsel av kommunal mark
- Tipsrundor
- Turistbroschyr
- Ungdomar gör film
- Vykort
- VĂ€gar
- VĂ€lkomstskyltar

 Arkiv Ett Oskarshamn
- Ett Oskarshamn
- Senaste nytt
- Mötesanteckningar
- Projekt, mÄl & vision
Senaste status

Aktivitetsyta pÄ DÀmmen
2017-04-30: Priset pÄ Minirampen frÄn leverantören Tress visade sig vara alldeles för mycket för den budget vi har. IstÀllet sÄ har vi tagit fram ett förslag pÄ en Skate Park i ljudisolerande betong. Tress har skickat en offert pÄ etapp 1 vilket innefattar en Box med Bank, en Olly-Box och en Curb. Med en generös rabatt sÄ rÀcker pengarna vi har kvar frÄn Föreningslyftet till den första etappen. Om Skate Parken blir uppskattad sÄ kan den utökas med etapp tvÄ nÀr vi söker bidrag i nÀsta omgÄng. BestÀllningen lades i mitten pÄ vecka 18 och berÀknad leveranstid Àr 6-8 veckor vilket Àr lagom till sommarlovet börjar.

Husprojekt
2017-04-20: Arbetet med att skapa opinion kring frÄgan om ödehusen fortgÄr hela tiden. Tobias De Pessemier i Krokshult har fÄtt en artikel publicerad i Landets Fria tidning den 12 april. Du kan lÀsa artikeln pÄ nÀtet:

Inför beskattning av tomma hus, Landets Fria 2017-04-18.

Tobias arbetar Àven med crowd funding för att skriva en bok om ödehusen och vilka möjligheter det finns för att utveckla landsbygden. Följ arbetet pÄ www.tommahus.se dÀr du Àven kan bidra till arbetet med boken.

Samlingslokal BrÄbogÄrden
2017-04-15: HSSL Oskarshamn har skickat in en gemensam ansökan frÄn Landsbygdspotten gÀllande tillgÀnglighetsanpassning av parkeringarna vid samlingslokalerna BrÄbogÄrden, KrokshultsgÄrden och Sjövik. Ansökan ligger hos utvecklingschef Lars Ljung.

Samlingslokal KrokshultsgÄrden
2017-04-15: HSSL Oskarshamn har skickat in en gemensam ansökan frÄn Landsbygdspotten gÀllande tillgÀnglighetsanpassning av parkeringarna vid samlingslokalerna BrÄbogÄrden, KrokshultsgÄrden och Sjövik. Ansökan ligger hos utvecklingschef Lars Ljung.

Samlingslokal Sjövik
2017-04-15: HSSL Oskarshamn har skickat in en gemensam ansökan frÄn Landsbygdspotten gÀllande tillgÀnglighetsanpassning av parkeringarna vid samlingslokalerna BrÄbogÄrden, KrokshultsgÄrden och Sjövik. Ansökan ligger hos utvecklingschef Lars Ljung.

Aktivitetsyta pÄ DÀmmen
2017-04-15: Onsdagen den 12 april hölls ett möte för att diskutera den kommande Skateparken pÄ DÀmmen. Projektet har fÄtt hjÀlp av Kalle Karlberg med att ta fram ett förslag pÄ ramper, pipes och rails. Förslaget blev mycket uppskattat pÄ mötet. De pengar som projektet har fÄtt frÄn Föreningslyftet rÀcker inte till allt i Kalles förslag men Skateparken kan delas upp i flera etapper. Första etappen skulle i sÄ fall innebÀra en Mini ramp frÄn Techramps, olika rails och mindre ramper som Àven passar för longboard, kickbike, cykel etc. Vi har kontakt med en leverantör och invÀntar en offert under vecka 16.

Cykelstig till RĂ„svik
2017-04-11: En gÄng- och cykelvÀg till RÄsvik skulle kosta 3,6 miljoner kronor enligt en notis i OT 2017-04-11. Tekniska kontoret har genomfört ett utredningsuppdrag för att ta reda pÄ kostnaderna plus en tidplan för nÀr det kan genomföras. Det kan bli dyrare dÄ kommunen inte förfogar över all mark dÄ ersÀttning för intrÄng inte Àr medrÀknat. NÄgra medel för projektet Àr Ànnu inte avsatta.

Offentlig toalett
2017-04-08: Beslut om att bygga en offentlig toalett i KristdalaHem ABs lokaler Àr klubbat.

Husprojekt
2017-04-08: Arbetsgruppen hÄller pÄ med att sammanstÀlla en rapport om ödehusen i Kristdala samhÀlle. Husen kommer att fotograferas och status kommer att skrivas in i rapporten. Det Àr viktigt att grannar till ödehusen hjÀlper till att anmÀla de objekt som tas upp i rapporten till kommunen. En enkel guide kommer att sÀttas ihop för att informera om hur grannarna ska gÄ tillvÀga för att anmÀla objekten. Arbetsgruppen kommer att utgÄ frÄn rapporten i kontakt med kommunen.

FibernÀtverk
2017-04-04: IP Onlys avtal för fiber pÄ landsbygden Àr pÄ vÀg ut i brevlÄdorna. Kristdalabygdens fiberförening uppmanar alla att signera avtalet och skicka in det snarast! Föreningen har arbetat med frÄgan i fyra Är och har fÄtt EU-stöd pÄ 21,5 miljoner kronor. De har skrivit avtal med IP-Only om att grÀva fiber till 350 fastigheter som vardera fÄr betala 17.900 kr för indragning av fiber. Projektet ska vara klart i juli 2018. En stor eloge till fiberföreningen som kÀmpat hÄrt!

Turistinformation pÄ tyska & eng
2017-04-03: Attraktiva Oskarshamn har levererat nya skyltar med QR-koder dÄ de första vi fick var tryckta pÄ ett reflexmaterial som var svÄrt att scanna. Skyltarna delas ut till Ishult, BrÄbygden, Krokshultsbygden samt Kristdala samhÀlle för uppsÀttning före Turista hemma-dagen den 21 maj.

Husprojekt
2017-04-03: HSSL Oskarshamn har lÀmnat in en motion till riksorganisationen Hela Sverige ska levas ÄrsstÀmma i maj 2017. Du kan lÀsa motionen pÄ HSSL Oskarshamns hemsida.

Motion om ödehusen till riksstÀmman, 2017-04-01

Turistbroschyr
2017-04-02: Arbetet med att sÀlja annonser till 2017-Ärs turistbroschyr har pÄbörjats. Det finns tvÄ annonsstorlekar 1/4-sida för 3500 kr och 1/8-sida för 2500 kr, priser exkl. moms. Förra Ärets annonsörer kommer att kontaktas i första hand.

Husprojekt
2017-03-30: Efter att Mark Geuze bjudit in riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) för en rundtur i Kristdalabygden. Mark berÀttade om problematiken och enligt artikeln sÄ har Laila börjat titta mer pÄ det och funderar pÄ hur man kan ta sig an frÄgan. Hon har redan pratat med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och ska Àven lyfta frÄgan internt i partiet.

Artikeln skriver Àven om Tobias De Pessemier frÄn Krokshult som har lÀmnat in sina synpunkter pÄ den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetÀnkande. Kristdala SamhÀllsförening har ocksÄ skickat in ett remissvar.

Naraghi: "Vi mÄste gÄ frÄn ord till handling", OT 2017-03-29

Husprojekt
2017-03-25: Den 21 mars skickade Kristdala SamhĂ€llsförening in ett remissvar till slutbetĂ€nkandet För Sveriges landsbygder – en sammanhĂ„llen politik för arbete, hĂ„llbar tillvĂ€xt och vĂ€lfĂ€rd.

Sammanfattning
LandsbygdskommittĂ©n behandlar i avsnittet ”SamhĂ€llsplanering och bostadsbyggande” hur landsbygden har behov av ökad bosĂ€ttning för bĂ„de kommersiell och offentlig service. KommittĂ©n framhĂ„ller att bostadsförsörjningen har en mycket stor betydelse för att landsbygderna ska kunna utvecklas. Flertalet landsbygdskommuner uppger enligt slutbetĂ€nkandet bostadsbrist. Man ger i betĂ€nkandet bland annat förslag pĂ„ ar underlĂ€tta finansieringen av bostadsbyggandet i landsbygden, samt att man ser över strandskyddsregler.

Synpunkter
Kristdala SamhÀllsförening anser inte att dessa förslag Àr de enda som landsbygden behöver för att tillgodose bostadsbehovet eller för att driva pÄ en hÄllbar utveckling för tillvÀxt och vÀlfÀrd i landsbygden. I slutbetÀnkandet finns inget nÀmnt om de hus och gÄrdar som runt om i Sveriges landsbygd stÄr obebodda största delen av Äret. Reser man runt i Sverige utanför de större stÀderna inser man snabbt hur Sverige har förvandlats frÄn en levande landsbygd till ett land bestÄende av fritidshus, ödehus och förfallna gÄrdar. Som exempel kan anges att i Kristdalabygden dÀr 2000 personer bor finns över 350 tomma hus, alltsÄ smÄhusenheter dÀr ingen Àr folkbokförd. Inget politiskt parti tar upp problemet och man verkar blunda för ett uppenbart problem.

Förslag
Regeringen mÄste granska denna problematik nÀrmare. För att Sveriges landsbygd ska kunna överleva behöver den Äterbefolkas! Det finns över 500 000 registrerade tomma hus i Sverige (kÀlla SCB) som omfattar bÄde fritidshus och ödehus. I nÀstan varje kommun i Sverige finns det bostadsbrist och fortfarande finns ingen lagstiftning om hur man ska hantera tomma hus. I Norge och Danmark finns boplikt/brukningsplikt. I England, Skottland, Tyskland, Spanien och Belgien finns sÀrskilda skattesystem för hus som inte bebos. Men i Sverige har vi inte kommit sÄ lÄngt Àn. Nu Àr det dags! För en befolkad, aktiv och va?xande landsbygd krÀvs att problematiken med obebodda hus/fritidshus i landsbygden utreds. Vi rekommenderar att ni tittar exempelvis pÄ ovannÀmnda lÀnder för att fÄ vÀgledning hur situationen skulle kunna förÀndras pÄ Sveriges landsbygd. Utredningen bör göras snarast, för hus utan mÀnniskor Àr som ett Sverige utan landsbygd!

Undertecknad Mark Geuze
Ordförande Kristdala SamhÀllsförening

Husprojekt
2017-03-19: Arbetet med att sÀtta fokus pÄ ödehusen har fÄtt en nystart efter ett uppehÄll. Mark Geuze var med i en intervju i OT hÀromdagen för att belysa problemen med bostadsbristen. Arbetsgruppen kommer Äter igen börja arbeta med frÄgan och fÄ fler att faktiskt hyra ut eller sÀlja sina hus.

– Det finns gĂ„rdar som har stĂ„tt tomma i mĂ„nga Ă„r och stĂ„r och förfaller. Vi skulle gĂ€rna se att folk sĂ€ljer eller hyr ut om de inte orkar ta hand om dem, sĂ€ger Mark Geuze i intervjun som du kan lĂ€sa pĂ„ OTs hemsida.

Nytt grepp ska lösa bostadsbristen, OT 2017-03-16

Turistbroschyr
2017-03-10: Den 7 mars hölls det första mötet med Design from Sweden gÀllande Ärets turistbroschyr. Mathias gör Àndringar i layouten och lÀgger till nya bilder som levereras av Annicka. För att tÀcka tryckkostnaden sÄ kommer Annicka att sÀlja annonserna under april mÄnad. DFS gör annonsunderlagen, skickar korrektur till annonsörerna och fakturerar.

Offentlig toalett
2017-03-09: KristdalaHem AB har lÀmnat ett förslag till kommunen gÀllande en offentlig handikappanpassad toalett. KristdalaHem AB stÄr för ombyggnaden. BildningsnÀmnden hyr i dag denna lokal för bibliotek, fritidsgÄrd och föreningslokal och hyran ökar med cirka 3 000 kronor i mÄnaden för den offentliga toaletten.

Aktivitetsyta pÄ DÀmmen
2017-03-03: Vi har sedan tidigare fÄtt en offert pÄ ett utegym av mÀrket Eurosport Fitness i Wood-Metal-serien med ett 15-tal maskiner som passar alla Äldrar och ger en helkroppstrÀning för bröst, armar, mage och ben. Ett utegym Àr en dyr investering och för att sÀkerstÀlla att vi installerar ett utegym med maskiner som verkligen kommer att anvÀndas har vi gjort en liten enkÀt dÀr du som Àr intresserad kan fylla i dina önskemÄl.

Klicka hÀr för att fylla i enkÀten före 31 mars!

FibernÀtverk
2017-02-26: Äntligen ser det ut som om att utbyggnaden av fiber pĂ„ landsbygden kan börja. Fiberföreningens styrelse har efter genomförd offentlig upphandling beslutat tilldela IP-Only projektet. Beslutet innebĂ€r att vi nu har att vĂ€nta pĂ„ godkĂ€nnande av vĂ„ra myndigheter samt teckna avtal med IP-Only. GlĂ€djande för vĂ„ra medlemmar Ă€r att vi, trots en period av drygt tre Ă„r, kan genomföra hela projektet inom ramen för den kostnad som man tecknat sig för, nĂ€mligen inte över 20 000 kronor. SĂ„ snart vi har kommit vidare i vĂ„rt arbete med avtal och ett godkĂ€nnande av vĂ„ra myndigheter kommer vi att kalla till en stĂ€mma dĂ€r vi kan informera om fiberutbyggnaden och dess villkor mer i detalj. I uppgörelsen ingĂ„r grĂ€vning pĂ„ tomt och kopplingsdosa pĂ„ vĂ€gg.

Samlingslokal BrÄbogÄrden
2017-02-26: Nyheterna rapporterar att Kommunstyrelsen har röstat ja till ett bidrag pÄ 800.000 kr till upprustning av BrÄbogÄrden. Ett definitivt beslut tas i fullmÀktige. BrÄbygdens Intresseförening ansökte om ett kommunalt bidrag pÄ 931 370 kronor. Föreningen har ocksÄ ansökt om ett statligt ekonomiskt stöd frÄn Boverket, för allmÀn samlingslokal, pÄ drygt en miljon kronor. Boverket tar sitt beslut lagom till sommaren. Projektet Àr kostnadsberÀknat till drygt 2,3 miljoner kronor.

En sÀker skolvÀg
2017-02-17: Den 13 februari antog Tekniska nÀmnden en prioriteringsordning för utbyggnaden av cykelvÀgar. 2019 planeras det för en cykelvÀg utmed Storgatan i Kristdala. Det gÀller en förlÀngning av cykelvÀgen frÄn VÀsterviksvÀgen till kyrkan. Artikel i Barometern-OT, 2017-02-13

VĂ€gar
2017-02-10: Uppdaterad status för de punkter som finns med i trafikrapporten.
 1. Klart med nytt staket.
 2. Klart men kan bli bÀttre.
 3. Klart med bÀttre avrinning.
 4. Klart med vÀgbanan.
 5. Ej ÄtgÀrdad Ànnu.
 6. Klart med enkelriktning av KÄlgÄrdsgatan. Trafikmiljön pÄ torget krÀver en egen utredning.
 7. Hanteras i En sÀker skolvÀg
 8. Klart. KristdalaHem AB har ÄtgÀrdat detta.
 9. Hanteras i En sÀker skolvÀg
 10. Klart, bÀttre kravspecifikationer har tagits fram.
 11. Cykelstig till RĂ„svik hanteras som en egen aktivitet
Arbetet fortsÀtter.

FibernÀtverk
2017-02-10: Kristdalabygdens fiberförening har under januari 2017 annonserat en offentlig upphandling som resulterat i tvÄ anbud. Avtal kommer att tecknas sÄ snart som möjligt. Förhoppningsvis kan vi komma igÄng med vÄrt fiberprojekt i Kristdalabygden under vÄren/försommaren 2017. Enligt anbudsunderlag skall fiberprojektet vara slutfört 1 juli 2018. Styrelsen ska presentera kommande beslut för lÀnsstyrelsen och informera Oskarshamns kommun. Enligt tidigare kontakter med berörda myndigheter finns inte nÄgra kÀnda hinder för start av vÄrt fiberprojekt.

Turistaktörer & AOAB
2017-02-10: Torsdagen den 2 mars kl. 18:30 hÄlls ett möte för besöksnÀringen i Kristdalabygden. PÄ mötets agenda stÄr en kort Äterblick pÄ förra Ärets turistsÀsong, QR-kodsprojektet som ska genomföras i vÄr, Infopoint, Turista hemma, genomgÄng av Ärets evenemang, Ärets turistbroschyr, försÀljning av vykort och bladet "Service i Kristdala".

              VÅRA PARTNERS 2018

 Kristdala  Näringsliv  Leva & Bo  Fritid & Kultur  Turism  EvenemangBygd med historia och anor frćn medeltiden

Rikt näringsliv med företag & föreningar

Trevligt samhälle med bra boende och service

Fritidsaktiviteter för såväl ung som gammal

Fina smultronställen och vacker natur
Besök något av våra årliga evenemangGULDSPONSORER 2018Notiser från Samhällsföreningen

AnmÀlan för barngympan Àr öppen! 2018-09-13

HjÀlp till skördefesten önskas! 2018-09-09

IntresseanmÀlan för barngympa 2018-08-20

Aktuellt just nu

Lokal utvecklingsplan 2014-2020

Bli medlem i Samhällsföreningen!Följ oss på Instagram #kristdalabygden


Kristdala Samhällsförening

E-post: info@kristdala.se


Hyr en stuga i Kristdalabygden!

Turistbroschyr
Kristdala.se

Kristdala
Näringsliv
Leva & Bo
Fritid & Kultur
Turism
Evenemang
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Webbplatskarta
Om webbplatsen

Sök på sajten

Följ oss

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube


Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2005-2018